Májustól végleg kitiltják a melegeket a Király fürdőből | Háttér Társaság

Májustól végleg kitiltják a melegeket a Király fürdőből

Egy többévtizedes folyamat utolsó állomásaként az utolsó fedett budapesti közfürdő, a Fő utcai Király is bezárt a melegek előtt májusban.

Május 2-től a törökkori gőzfürdőben "erkölcsrendészeti megfontolásokból" már nem lesznek sem férfi-, sem női napok, hanem minden nap koedukált fürdőzés lesz, vagyis férfiak és nők egyaránt látogathatják, fürdőruhában, az eddiginél kissé olcsóbban.

A férfinapokon csaknem kizárólag melegek által látogatott Király már az utolsó áprilisi férfinapon, 30-án, szombaton sem nyitott ki, így az utolsó "melegnap" csütörtökön, április 28-án volt.

A személyzet közlése szerint a jobboldali városvezetés ellenőrei inkognitóban látogatást tettek a fürdőben, és arra a megállapításra jutottak, hogy "ez így nem mehet tovább".

A meleg publikumot évtizedeken át a Rác fürdővel felváltva kiszolgáló, és főleg a Rác 2002-es bezárása után fontossá vált Királyra soha többé ki nem hevert csapást mért 2004 decemberében a TV2 illegálisan, rejtett kamerával készült "leleplező riportja" a fürdőben férfiak között előforduló szexuális aktusokról. A botrányriport után erkölcsvédelmi őrjáratokat szerveztek és megszüntették a teljes meztelenséget, kötelező téve a fürdőnadrág viseletét.

Mindezek nyomán a fürdő látogatottsága mélypontra zuhant, és pár év elteltével a vezetőség kezdte visszacsalogatni a melegeket: a fürdőnadrág helyett újra adtak ágyékfedő kötényt és törülközőt, és megszüntették az amúgy is csak szimbolikus jelentőségű erkölcsvédelmi őrjáratokat, amelyeket egy többfelé kihelyezett figyelmeztetés váltott fel: "Felhívjuk a kedves Vendégek figyelmét, hogy a fürdő egész területén TILOS közerkölcsöt, közrendet sértő módon viselkedni és ez által az együttélés szabályait megszegni! /Vezetőség/"

Az utóbbi években már a totális "laissez faire" uralkodott, az üzemvezető igyekezett minden lehetséges módon a meleg publikum kedvében járni az üzlet fellendítése céljából, de már minden hiába volt: a tévés botrány okozta elhíresültség és szakadatlan áremelések miatt a Király már nem volt képes visszanyerni egykori fényét, népszerűségét a melegek körében.

Látogatottsága azonban a férfinapokon még így is mintegy tízszerese volt a nemrégiben bevezetett vegyes napokénak, így a személyzet a teljes csődtől tart. A kabinosok biztatására történt bátortalan kezdeményezés peticíózásra, internetes aláírásgyűjtésre, eredmény néklül.

Hatter.hu

Témák