Meddő vita a szlovák parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatról | Háttér Társaság

Meddő vita a szlovák parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatról

Két napon át folytatott terméketlen vitát a hét elején a szlovák parlament a bejegyzett élettársi kapcsolatról a Szabadság és Szolidaritás (SaS) liberális párt kezdeményezésére; a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), önmagát szociáldemokratának valló párt fennkölt távolságtartással hagyta, hogy liberális és konzervatív ellenzéke hangzatos kijelentéseket téve egymással vitázzon a SaS által beterjesztett törvényjavaslatról.

Ha Jézus Krisztus a parlament üléstermében ülne, egészen biztosan síkra szállna az azonos neműek bejegyzett élettársi viszonyát - mondta Martin Poliačik (SaS), az indítvány előterjesztője. Figyelmeztetett, hogy Jézus Krisztus sohasem ítélte el a homoszexualitást. "Sehol sem, az Ószövetségtől kezdve az Újszövetségig" - tette hozzá.

A házasság szent, a homoszexuális partnerkapcsolat pedig ellentétes a természetes erkölcsi törvényekkel - jelentette ki Marián Kvasnička, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) képviselője. "Az ilyesfajta magatartás legalizálása olyan változásokat hoz a társadalom struktúrájában, hogy az ellentétes lesz a közjóval" - fejtegette a kereszténydemokrata politikus, aki szerint "tolerálni a rosszat egészen más, mint legalizálni".

„A törvényjavaslat az egész jogi rendszer szétrombolását előidéző, őrült törvényalkotási kísérlet" - mondta Pavol Hrušovský, a KDH frakcióvezetője. A törvényjavaslat elfogadásával "feje tetejére állna" a szlovákiai alkotmányos jogrend, amely védelmezi a házasság intézményét és a családot, ezért a kereszténydemokraták nem támogatják az indítványt - hangoztatta Hrušovský, megjegyezve, hogy „ez egy hülye javaslat“.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselői már korábban kijelentették, hogy nem támogatják a regisztrált partnerség bevezetését. "Többször is beszéltünk erről a frakcióban. Megegyeztünk abban, hogy nem támogatjuk a javaslatot. Szlovákiának ebben a pillanatban más problémái vannak. Nem azt mondom, hogy ezzel a csoporttal nem kell foglalkoznunk, de most nem kapják meg a támogatásunkat" - jelentette ki Jana Laššáková, a Smer frakcióvezetője.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) populista mozgalom frakciója megosztott volt a kérdésben. Igor Matovič pártjának egyik képviselője, Peter Pollak például kijelentette, hogy a testületnek meg kell oldania a homoszexuálisok létező problémáit, nem pedig ideológiai vitákba kell bonyolódnia.

Ugyanezen párt egy másik törvényhozója, Stefan Kuffa, aki már korábban elhíresült arról, hogy betegnek nevezte a melegeket, a parlamentben antihumánusnak és a homoszexuálisokra ártalmasnak minősítette a SaS indítványát a "melegházasság" elismeréséről, a "tisztaságról" hadovált, és arra biztatta a melegeket, hogy saját üdvözülésük érdekében tartózkodjanak a nemi élettől. Kuffa felszólította Juraj Droba SaS-képviselőt, hogy tüntesse el asztaláról a szivárványzászlót, amelyet az beszéde idejére terített ki.

A tízórás vitát összegezve Martin Poliačik, az indítvány védelmezője azt mondta: sikernek számít már maga a vita is, amelyet a javaslatukkal nyitottak. A SaS javaslata szerint a regisztrált élettársi kapcsolatot az azonos nemű személyek számára 2013-tól kötnék meg, s családi állapotként feltüntetnék a hivatalos okiratokban is.

Hatter.hu

Témák