Mégis az egyházközségi tanács tagja lehet a bejegyzett párkapcsolatban élő meleg férfi | Háttér Társaság

Mégis az egyházközségi tanács tagja lehet a bejegyzett párkapcsolatban élő meleg férfi

A helyi plébános döntését felülbírálva a bécsi érsekség engedélyezte, hogy elfoglalja helyét egy kicsiny alsó-ausztriai falu egyházközségi tanácsában egy közismerten homoszexuális és környezetében rendkívül népszerű fiatalember, akit mindenki másnál nagyobb többséggel választott be a testületbe a helyi gyülekezet. A helység papja azért akarta kizárni az egyházközség vezetéséből Florian Stangl 26 éves fogyatékosgondozót, mert bejegyzett élettársi kapcsolatban él egy másik férfival. Az osztrák egyházi reformmozgalom annak sem látná akadályát, hogy akár pápává is megválasszanak egy gyakorló homoszexuálist.

A püspöki testület alaposan megvitatta a stützenhofi esetet és egyhangúlag úgy döntött, hogy megerősíti a választás eredményét - közölte a bécsi érsekség péntek délután egy közleményben. Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek szerint voltak ugyan formai hibák a választáson, de azok önmagukban nem kérdőjelezik meg a választás eredményét. Az érsek azt mondta, hogy a személyes elbeszélgetésen, amelyet a meleg fiatalemberrel folytatott, mély benyomást tett rá annak hívői tartása, szerénysége és megélt szolgálatkészsége, és immár megérti, hogy a stützenhofiak miért szavaztak oly nagy számban jelenlétére az egyházközségi tanácsban. A bíboros megjegyezte, hogy egyházközségi tanácsok tagjai között sokan vannak olyanok, akik nem mindenben felelnek meg az egyházi eszmények, ennek ellenére örülnek munkájuknak, anélkül, hogy megkérdőjeleznék ezeket az eszményeket.

Előzőleg a 'Mi vagyunk az egyház' egyházi reformmozgalom is elítélte a stützenhofeni "égbekiáltó diszkriminációt", és leszögezte, hogy a reformáramlat szemében a megélt homoszexualitás nem akadály egyházi tisztség betöltésére, legyen szó egyházközségi tanácsnokról vagy pápáról, főleg nem akkor, ha azt rendezett módon, párkapcsolatban, kölcsönös tiszteletben, szolidaritással és felelősséggel élik meg, nem is szólva arról, hogy ha az - mint a stützenhofeni esetben - nagyfokú és széles körben elismert szociális érzékenységgel és elkötelezettséggel párosul.

A bírálatok össztűzébe került szűkkeblű stützenhofeni plébános közben annyira elveszítette önuralmát, hogy megfenyegetett egy újságírót. Gerhard Swierzek otthonában kereste fel a Bezirksblätter című lap szerkesztőjét, ott egy cikk miatt fennhangon szitkozódott, perrel fenyegetőzött és csak sokadszori felszólításra távozott. Az újságíró nyílt levélben kérte Schönborn érseket, hasson oda, hogy a plébános ne zaklassa többé, mert különben kénytelen lesz feljelentést tenni az ügyben.

Hatter.hu

Témák