Megoszlanak az anglikán vezetők a melegházasság ügyében | Háttér Társaság

Megoszlanak az anglikán vezetők a melegházasság ügyében

Nicholas Holtam anglikán püspök szerint a hűségben és szeretetben egy életen át együtt élő meleg párok kapcsolata minőségét és természetét tekintve megérdemli, hogy házasságnak neveztessék. Ezzel homlokegyenest ellentétes nézetet vall John Sentamu, az Angol Egyház második embere, aki óva intette David Cameron konzervatív miniszterelnököt, hogy "diktátorként viselkedve" egyik napról a másikra újradefiniálja a házasság történelmileg kialakult fogalmát.

Holtam salisburyi püspök a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy egyháza kudarcot vallott a keresztény meleg párok tekintetében, és felül kell vizsgálnia a homoszexualitásnak, mint "bálványimádó, parázna és önző" magatartásnak a hagyományos bibliai ábrázolását. Ő az eddigi legmagasabb rangú anglikán egyházi tisztségviselő, aki pártolólag nyilatkozott a melegházasságról.

Holtam szerint új helyzet állt elő a bejegyzett élettársi kapcsolat immár hat éve létező intézményének létrejöttével, és az egyháznak át kell gondolnia álláspontját. "Nem hiszem, hogy a Bibliában sok támpontot találnánk a hűségben és szeretetben egy életen át együtt élő azonos nemű párok kérdését illetően" - mondta.

John Sentamu yorki érsek, az anglikán egyház kettes számú vezetője január végén óva intette a melegházasság formális elismerését tervező David Cameron konzervatív miniszterelnököt attól, hogy "egyik napról a másikra újradefiniálja a házasság hagyományos, történelmileg kialakult fogalmát".

Nem az állam feladata meghatározni, mi a házasság - jelentette ki az ugandai származású, színesbőrű egyházi méltóság, hozzátéve, hogy csak diktátorok tesznek ilyet, és figyelmeztette a kormányfőt, hogy szembekerül az egyházzal, és saját parlamenti táborában is lázadás tör ki, ha keresztülviszi tervét.

A konzervatív-liberális brit koalíciós kormány szeptember 17-én jelentette be, hogy márciusban nagyszabású társadalmi konzultációt indít a melegházasság legalizálása céljából. A The Daily Telegraph című brit lap azt írja, sokak szerint az anglikán egyház a melegházasság elismerésére kényszerül majd, nehogy elmaradott színben tűnjön fel.

Az Angol Egyház egyelőre még azt sem engedte meg, hogy egyházi intézményekben bejegyzett élettársi kapcsolatokat létesítsenek a főszinódus egyetértése nélkül; a londoni egyházmegye 120 papja ezért fel is lázadt, követelve a lehetőséget a templomi "esketésre", Richard Chartres londoni püspök azonban határozottan elutasította a követelést.

Hatter.hu

Témák