Megsértették a meleg izlandi miniszterelnöknőt a Feröer-szigeteken | Háttér Társaság

Megsértették a meleg izlandi miniszterelnöknőt a Feröer-szigeteken

Bojkottálta az izlandi miniszterelnöknő tiszteletére adott díszvacsorát a Dániához tartozó távoli északi, az izlandival rokon kultúrájú Feröer-szigeteken egy ultrakonzervatív pártelnök, mivel azon Johanna Sigurðardóttir a feleségével jelent meg "a Biblia tanítását megsértve".

A melegházasság legalizálása ellen ádáz harcot folytató keresztény Centrumpárt (Miðflokkurin) vezetője, Jenis av Rana "merő provokációnak" és a "Bibliával ellentétesnek" nevezte a világ első és egyetlen vállaltan homoszexuális kormányfőjének és azonos nemű házastársának hivatalos látogatását.

"A leginkább az zavar, hogy az izlandi kormányfőt az eseményen egy olyan nő kíséri, akit a házastársaként tüntetnek fel. A vacsorán való részvétel e természetellenes, a Biblia által is elítélt kapcsolat jóváhagyását jelentené, ezért esze ágában sincs arra elmenni" - indokolta távolmaradását az orvosból lett pártpolitikus.

Jenis av Rana azt mondta, hogy számára, főleg mint pártelnök számára elfogadhatatlan az izlandi vendégek életmódja, és hangoztatta, hogy ezzel nincs egyedül, mert provokációnak tekinti a homoszexuális házaspár látogatását a kormányon lévő liberális párt egyik tagja, Alfred Olsen is.

Af Rana hangoztatta, hogy az "istenfélő" szigetcsoporton a helyi parlament "nagy többsége" ellenzi a melegházasság legalizálását.

Más feröeri politikusok ugyanakkor egyöntetűleg elítélték a szenteskedő politikus botrányos viselkedését, Kaj Leo Johannesen miniszterelnök például, aki mind hét feröeri párt vezetőjét meghívta a bankettre, azt mondta neki, hogy "szégyellje magát!". Ossur Skarpheðinsson külügyminiszter gyalázatosnak nevezte a bigott pártelnök lépését.

Hoegni Hoydal, a köztársasági párt vezetője kijelentette, hogy a centrumpárti elnök viselkedése egyáltalán nem tükrözi az egész feröeri nemzet álláspontját, és arra hívta fel a figyelmet, hogy Izland az egyetlen, amely egyenrangúként bánik a feröeriekkel.

Arni Zachariassen neves feröeri keresztény közíró nyílt levélben kért bocsánatot az izlandi miniszterelnöknőtől, elszomorítónak és zavarbaejtőnek nevezve a történteket, és "a feröeri keresztények többségének nevében" nagyon is szívesen látott vendégnek nevezte őt, akit a feleségével együtt adandó alkalommal boldogan lát vendégül saját étkezőasztalánál.

A 33-fős torshaveni parlamentben 3 mandátummal rendelkező ellenzéki Centrumpárt fő vesszőparipája a melegházasság elutasítása.

Az Izland és a kontinentális Európa között nagyjából félúton fekvő kicsiny, 50 ezer lakosú szigetcsoport a dán királyság része, de 1948 óta nagy autonómiát élvez, így nem tagja az Európai Uniónak és nem vonatkoznak rá a melegek együttélését elismerő dán törvények sem. A területnek saját, az izlandihoz nagyon hasonló nyelve van, és a két szigetcsoport történelme is nagyon hasonló.

Ma már a Feröer-szigeteken is törvény védi a melegeket a megkülönböztetéstől, miután 2006-ban egy szociáldemokrata izlandi parlamenti képviselő nagy feltűnést keltve szóvá tette az antidiszkriminációs törvény hiányát a rokon szigetországban.

Izland júniusban ellenvélemény nélkül egyenjogúsította a meleg párokat, és a vállaltan leszbikus Johanna Sigurdardottir kormányfő a melegházasságról szóló törvény életbe lépésének napján, június 27-én az első között vette nőül társát, Jonina Leosdottir újságírónőt, akivel már évek óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élt.

A miniszterelnöknek ez a második házassága, az elsőből, amelyet férfival kötött, két felnőtt fia van.

Hatter.hu

Témák