Megtagadta egy leszbikus eltemetését egy dán lelkész | Háttér Társaság

Megtagadta egy leszbikus eltemetését egy dán lelkész

Egy dán lelkész megtagadta, hogy elbúcsúztassa gyülekezetének egy megboldogult leszbikus tagját. A 74 évesen elhunyt nő lánya azonban nem hagyta annyiban a dolgot, a médiához fordult, mire a pap bűnbánatot tanúsított.

A szokatlan incidens az észak-jütlandi Aalborg egyházmegyéjében történt. A lutheránus államegyház lelkésze azzal a kifogással tagadta meg a temetést, hogy a nő homoszexuális volt, és 30 éven át bejegyzett párkapcsolatban együtt élt egy másik nővel.

Az elhunyt nő lánya, Kirsten Ostergaard a médiához fordult, hangoztatva a DR köztévében, hogy szóhoz sem jut az elképedéstől. A lelkész magatartása lesújtotta a megboldogult 80 éves túlélő partnerét is.

A média megkérdezte a lelkészt is, aki bűnbánatot gyakorolt és azt mondta, hogy papi pályafutásának legnagyobb hibáját követte el a temetés megtagadásával. A pap azt mondta, tévesen terjesztette ki a temetésre is a meleg párok esketésétől való tartózkodást.

A bűnbánat ellenére dán melegszervezetek a lelkész felfüggesztését követelik.

A világon elsőként Dániában ismerték el az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, és a kormány most arra készül, hogy engedélyezi az egyházi esküvőt is a homoszexuális pároknak.

A dán lutheránus államegyház mélyen megosztott a melegházasság ügyében, konzervatív teológusok egy része hevesen ellenzi a tervet.

Hétfőn a parlament egyik bizottságának vitájában Dániában szokatlannak számító szavak hangzottak el egy volt egyházügyi miniszter szájából. Birthe Rønn Hornbech kijelentette, hogy "a meztelen csigáktól és még néhány más fajtól eltekintve az élővilág hímekből és nőstényekből áll, és ez biztosítja a világ fennmaradását".

A kijelentés nagy botrányt kavart. Uffe Elbæk bevallottan meleg kulturális miniszter kiposztolta az idézetet a Facebookon. Klaus Bondam, a Dán Kulturális Intézet vezetője kijelentette: "Köszönjük a volt miniszternek, hogy emlékeztetett bennünket az ijesztő homofóbiára, amely Dánia rózsaszín imázsának felszíne alatt még mindig ott lapul".

Hatter.hu

Témák