Megtiltották a kiskorúak kasztrálását Thaiföldön | Háttér Társaság

Megtiltották a kiskorúak kasztrálását Thaiföldön

Betiltotta a kiskorúak orvosi indok nélküli kasztrálását a thaiföldi kormány, és meghatározatlan idejű bezárással fenyegette meg azokat a klinikákat, amelyek a tilalom ellenére elvégeznek ilyen műtéteket, akár a szülők engedélyével is.

A thaiföldi transzneműek egyesülete kongatta meg a vészharangot a múlt héten, amikor felhívta a figyelmet, hogy egyre több homoszexuális serdülő enged a haszonleső klinikák csábításának és távolíttatja el a heréit annak reményében, hogy így még nőiesebbek lesznek, bőrük még selymesebb lesz.

Egy vezető melegaktivista, Natee Teerarojjanapong, a „Thaiföldi Meleg Politikai Csoport” vezetője felszólította az országos egészségügyi tanácsot, hogy tegyen lépéseket a kórházak ellen, amelyek kiskorú fiúkon végeznek kasztrálást, részint az olcsó műtétet kínáló internetes hirdetések hatására.

Egyes Bangkok környéki klinikákon már akár 100 dollárért is vállalják a férfiasság forrásának eltüntetését.

A The Bangkok Post című lap múlt heti számában Natee tévhitnek nevezte, hogy a herék korai eltávolítása segíti kifejlődni az olyan nőies tulajdonságokat, mint a finom, bársonyos bőr. Szerinte az ilyen műtéteket csak felnőtt korban szabadna engedélyezni, amikor már megfontoltan mérlegelhetik a kasztrálás mellett és ellen szóló érveket.

A thaiföldi egészségügyi minisztérium kedden rendelt el „további rendelkezésig” tartó tilalmat a kiskorúak orvosilag nem indokolt kasztrálására, meghatározatlan idejű bezárással fenyegetve meg a rendelettel dacoló klinikákat. A minisztérium szóvivője szerint sok kiskorú nincs tisztában a műtét kockázataival, így a hormonális egyensúly felborulásával vagy a testi fejlődés megrekedésével.

Thaiföldön szülői engedéllyel akár 18 éven alatt fiatalok is elvégeztethetik a herék műtéti eltávolását, ami az első lépés a nemi átalakító műtét felé.

A délkelet-ázsiai buddhista királyságban a homoszexualitás egyik gyakori formája a transzneműség: a transzvesztitizmus és a transzszexualizmus. Sok thai fiú él pusztán abból, hogy nővé operáltatja magát.

Az elmúlt években több bangkoki klinika is a nemi átalakító műtétekre szakosodott.

Hatter.hu

Témák