Meleg barátja béranyától született gyermekeit dajkálta titokban Indiában a norvég hercegné | Háttér Társaság

Meleg barátja béranyától született gyermekeit dajkálta titokban Indiában a norvég hercegné

A volt norvég rendőrfőnök (jobbra) gyermekeit is béranya hozta világraTitokban Indiába utazott a norvég trónörökös felesége, Mette-Marit királyi hercegné, hogy mindaddig dajkálja egy meleg palotai alkalmazottja béranyától származó ikreit, amíg a homoszexuális házaspár vízumot kap, hogy a dél-ázsiai országból Norvégiába vihesse a gyermekeket.

A hercegné október végén, a saját költségére ült repülőre diplomáciai útlevelével, amikor arról értesült, hogy a gyermekek megszülettek egy újdelhi kórházban, ám a meleg alkalmazott, aki jó barátja, még nem kapta meg a beutazási vízumot.

"Számomra a történet arról szólt, hogy két kisbaba fekszik egyedül egy újdelhi kórházban. Nekem megvolt a lehetőségem, hogy utazzam, és meg akartam tenni mindent, amit csak tudtam" - fogalmazott Mette-Marit közleményében.

A hercegné nem tájékoztatta az indiai hatóságokat, és napokat töltött a gyerekeket dajkálva a Manav kórházban, amíg aztán a személyzet felismerte. Távollétében a palota vezette eseménynaptárban ugyanúgy szerepelt a neve, és arra sem adtak magyarázatot, hogy miért nem jelent meg egy hivatalos parlamenti ebéden.

Haakon norvég trónörökös feleségét a meleg pár egy rokona váltotta fel az újszülött ikrek mellett, míg végül novemberben a szülők is megkapták a vízumot az utazáshoz, és hazavitték Norvégiába gyermekeiket.

A béranyaság kérdése komoly viták kereszttüzében áll a protestáns skandináv országban, amely saját területén nem engedélyezi a gyakorlatot és külföldön élő béranyák szolgálatának igénybe vételét is csak bizonyos feltételekkel tűri meg.

A tilalom miatt egy amerikai béranyával kényszerült világra hozatni két gyermekét Øystein Mæland volt norvég rendőrfőnök, Jens Stoltenberg miniszterelnök közeli barátja és esküvői tanúja is, aki homoszexuális házasságban él egy másik férfival, Rolf Nicolay Aspestrand pszichoterapeutával.

Ugyanakkor Norvégia volt 1993-ban a világ második országa, ahol bejegyezték az azonos nemű párkapcsolatokat, és 2009 óta a meleg párok törvényesen össze is házasodhatnak.

"Előfordul, hogy az élet olyan helyzetbe hozza az embert, hogy kevés jó megoldás van. Most is ez történt" - jelentette ki a hercegné, hangsúlyozva, hogy nem akarja figyelmen kívül hagyni a béranyasággal kapcsolatos vitát, de most azt tette, amit egy barátnak kell.

Hatter.hu/MTI

Témák