Meleg lesz a kisöcsém? - Csak a vér szerinti báty számít! | Háttér Társaság

Meleg lesz a kisöcsém? - Csak a vér szerinti báty számít!

Minél több vér szerinti bátyja van egy fiúnak, annál nagyobb az esélye arra, hogy a saját neme iránt fog vonzódni – állítja Anthony Bogaert, egy kanadai egyetemi professzor az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (Proceedings of the National Academy of Sciences) megjelent cikkében. A St. Catharines-i Brock Egyetem kutatója szerint azonban csak a vér szerinti fivérek számítanak, az adoptáltak nem, ami arra utal, hogy a homoszexualitásnak még a születés előtti biológiai okai vannak, nem pedig a környezet, például a sok fiútestvér léte tesz valakit meleggé.

Bogaert szerint már egy báty is növeli a homoszexualitás esélyét, amely annál nagyobb, minél több idősebb fiútestvére van valakinek. A kutató kanadai férfiak négy csoportját tanulmányozta, összesen 944 főt. Kimutatásai szerint az átlagosan 3 százalékos homoszexualitás aránya 5 százalékra szökik fel azon férfiak esetében, akiknek több bátyja is van.

A születési sorrendnek a férfihomoszexualitásra gyakorolt hatását már eddig is emlegették, de Bogaert tanulmánya az első, amely kizárni látszik a szociális vagy környezeti hatásokat. A tanulmány szerint ugyanis a több mostoha- vagy adoptált báttyal együtt felnőtt férfiak körében nem magasabb a melegek aránya az átlagosnál, s nem befolyásolja a férfiak szexuális érdeklődésének irányát a fiútestvérekkel való együttnevelkedés időtartama sem.

Hatter.hu

Témák