Meleg majmokat figyeltek meg Kínában | Háttér Társaság

Meleg majmokat figyeltek meg Kínában

Kulcsszavak
állatvilág, Kína

Homoszexuális aktus közben értek tetten majmokat kínai kutatók; az erről szóló beszámolók szerint a hímek közötti szex segíti fenntartani a harmóniát a közösségben. A "szodómiát", illetve a leszbianizmust fotók is bizonyítják.

A www.cnhubei.com honlapra hivatkozó internetes jelentések szerint a Sennungcsia (Shennongjia) Nemzeti Park talungtani (Dalongtan) aranymajom-kutató bázisának szakemberei november végén figyeltek fel szokatlan párzási jelenetekre hímek, majd nőstények között is.

A Peopledaily.com.cn hírportálon olvasható beszámoló szerint a Da Yang nevű hím majom megragadott hátulról egy másik hímet, Yi Zuo Maót, amely a nőstényekhez hasonlóan reagált, vagyis készséggel odatartotta a farát, és minden jel szerint szabályos közösülési aktus zajlott le közöttük.

Az írás szerint a tudományos kutatóközpont munkatársai már máskor is tapasztaltak hasonló viselkedést, de korábban a körülmények bonyolultsága miatt nem volt egyértelmű, hogy homoszexuális magatartásról van-e szó. Ezúttal azonban "félreérthetetlen cselekedetek egész sora" tette egyértelművé a homoszexualitást.

A kínai kutatók a rákövetkező napokban további egyértelmű homoszexuális aktusokat figyeltek meg az emberrel közös őssel rendelkező főemlősök körében, és megállapították, hogy azok gyakoribbak a hímek, mint a nőstények között.

A kutatóközpont szerint a homoszexualitás a szóban forgó majomfaj társadalmi szerkezetével függ össze. Az állatok kétféle csoportban élnek együtt: a háremet tartó és sok utódot nevelő hímek falkáiban, illetve a csak hímekből - kiszuperált falkavezérekből, alárendeltekből és családjukból kitaszított fiatalokból - álló csoportokban.

A kizárólag hímekből álló falkákban a hímek csak akkor létesíthetnek szexuális kapcsolatot nősténnyel, ha családfővé válnak; a hím majmok közötti homoszexuális érintkezés ily módon segít enyhíteni az egyedekre nehezdő lelki és fizikai nyomást, és segíti fenntartani a közösség harmonikus együttélését.

Az angol nyelvű kínai sajtójelentések csak (arany)cerkófként (golden monkey) emlegetik a homoszexualitáson rajtakapott majomfajt, de majdnem bizonyos, hogy a hupeji arany piszeorrú majomról (Rhinopithecus roxellana hubeiensis) van szó, mert Kínának ezen részen, s főleg ebben a rezervátumban ez a majom honos.

Hatter.hu

Témák