Meleg nagykövetet küld Obama Új-Zélandra | Háttér Társaság

Meleg nagykövetet küld Obama Új-Zélandra

Barack Obama amerikai elnök David Huebner jogászt és melegaktivistát jelölte az Egyesült Államok új-zélandi és szamoai nagykövetének. Ha a nevezést a szenátus is jóváhagyja, Huebner lesz a homoszexualitását nyíltan vállaló harmadik amerikai külképviselet-vezető a világban.

A Fehér Ház közleménye hangoztatja, az elnök bízik abban, hogy Huebner jól fogja képviselni az Egyesült Államokat a csendes-óceáni térségben.

Huebner jelenleg Sanghajban végez nemzetközi döntőbírósági és mediációs munkát egy amerikai cég jogi irodáján, „mellékállásban” pedig a Meleg és Leszbikus Szövetség a Rágalmazás Ellen (GLAAD) nevű befolyásos melegszervezet főtanácsadója, volt igazgatósági tagja.

Az amerikai melegmozgalom egyik vezető alakjának nagyköveti jelölése újabb nem túl jelentős, pótcselekvésnek tekinthető gesztus a melegek felé a fontos ügyeket negligáló, elodázó Barack Obama részéről.

Az első nyíltan meleg amerikai nagykövetet, James Hormel filantrópot, a Demokrata Párt bőkezű támogatóját Bill Clinton nevezte ki 1999-ben. Bár ő sem vállalt nagy kockázatot, mert a kicsiny Luxemburgba küldte, kinevezéséhez mégis trükköznie kellett a szenátusi vétó kikerülése céljából.

Fontosabb helyen, Bukarestben töltött be posztot az Egyesült Államok második nyíltan meleg nagykövete, Michael Guest, akit már a Bush-korszakban neveztek ki.

David Huebner kinevezését várhatóan már nem fogja gáncsolni a Kongresszus, már csak azért sem, mert a veterán melegaktivistát egy szó szerint a világ végén fekvő országba küldik; diplomáciai kockázat sincs, mert Új-Zéland nagyon toleráns, melegbarát ország.

Hatter.hu

Témák