Meleg papnövendékeket is fogadnak a „konzervatív” rabbiképzők Amerikában | Háttér Társaság

Meleg papnövendékeket is fogadnak a „konzervatív” rabbiképzők Amerikában

A „konzervatív” zsidó mozgalom legnagyott tekintélyű intézménye, a New York-i Zsidó Teológiai Szeminárium bejelentette, hogy meleg és leszbikus növendékeket is fogad a jövő tanévtől kezdődően, miután a Konzervatív Rabbitanács zsidó törvényeket értelmező bizottsága három hónappal ezelőtt engedélyezte homoszexuálisok pappá szentelését. A manhattani szeminárium június 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt, hogy az eddig visszautasított melegek is beiratkozhassanak a szeminárium rabbi- és kántorképző iskoláiba.

A nevétől eltérően valójában centrista irányultságú Konzervatív Zsidóság vezető szemináriuma a hét elején honlapján jelentette be a döntést, amelyet „konzervatív” zsidók, rabbik, kántorok, tanárok, diákok és laikus vezetők „százaival” történt konzultáció után hozott meg az intézet nemrég kinevezett melegbarát új vezetője, Arnold Eisen.

Míg az ortodox zsidóság óriási többségében teljesen elutasító a meleg rabbik vagy az azonos nemű párok esküvője ügyében, a reformzsidóság pedig már évek óta elfogadja a melegeket és a meleg párokat, a középutas konzervatív zsidóság mindeddig megosztott volt a homoszexualitás kérdésében, bár az utóbbi időben mindinkább az elfogadás felé hajlott.

A manhattani szeminárium által végeztetett és januárban közzétett felmérés szerint a (konzervatív) rabbik 65 százaléka már elfogadja melegek felszentelését, s csak 28 százalékuk utasítja el. Mindazonáltal a rabbiképzők megnyitása a melegek előtt ugyanolyan vitákat válthat ki, mint a zsidó papi pálya nők előtti megnyitása 25 évvel ezelőtt.

A konzervatív zsidóság egyetlen másik amerikai rabbiképzője, a Los Angeles-i Zsidó Egyetemen működő, a New York-inál kisebb Ziegler iskola már néhány héttel ezelőtt megnyitotta kapuit a meleg és leszbikus rabbinövendékek előtt.

A konzervatív mozgalom világszerte öt felsőoktatási intézményt mondhat a magáénak: ezek között említik a budapesti székhelyű Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemet is.

A témáról hosszabb értekezés olvasható a http://www.szombat.org/2007/0702meleghazassag.html címen.

Hatter.hu

Témák