Meleg papok párban is együtt élhetnek a bajor evangélikus egyházban | Háttér Társaság

Meleg papok párban is együtt élhetnek a bajor evangélikus egyházban

Több megkötéssel ugyan, de a jövőben homoszexuális papok is együtt élhetnek azonos nemű társukkal a bajorországi evangélikus parókiákon. Az erről szóló határozatot fölényes többséggel fogadta el az egyik legnagyobb német felekezet bajorországi szinódusa.

A Neu-Ulmban tartott négynapos őszi szinódus zárónapján, csütörtökön az egyházi parlament 108 tagja közül csak 5 szavazott nemmel a tartományi egyházi tanács erre vonatkozó korábbi határozatára, míg öten tartózkodtak.

A homoszexuális evangélikus lelkészek akkor költözhetnek párjukkal együtt a paplakba, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek, és beköltözésükkel "nem szenved csorbát a gyűlekezet egysége és a papi hivatás hitelessége". Ezen felül szükséges az egyházi elöljáróság, a tartományi egyházi tanács, az illetékes dékán és a regionális püspök beleegyezése is, és a meleg papoknak saját életformájuktól függetlenül azt kell hirdetniük, hogy "az eszményi együttélést a házasság és a család testesíti meg".

A bajorországi evangélikus egyház az úgynevezett Fürthi Nyilatkozatban már 1993-ban állást foglalt a témában, és arra bátorította a melegeket, hogy éljék meg homoszexualitásukat felelősségteljesen.

A bajországi evangélikus paplakokban jelenleg nem élnek együtt hivatalosan meleg párok, de már öt pár jelezte, hogy szeretnének együtt beköltözni a parókiára, és a szinódusi határozat nyomán egyházi illetékesek arra számítanak, még több lelkész vállalja fel nyíltan a homoszexualitását, hogy együtt élhessen társával a paplakban.

A katolikussal együtt az evangélikus egyház a legnagyobb felekezet Németországban. Mindkét egyháznak 24 millió nyilvántartott követője van, miközben 27 millió német felekezeten kívülinek vallja egymást.

Hatter.hu

Témák