Meleg párok előtt is megnyitják a világ legszebb házasságkötőtermét | Háttér Társaság

Meleg párok előtt is megnyitják a világ legszebb házasságkötőtermét

A világ legszebbnek tartott házasságkötőtermét, a salzburgi Mirabell-kastély márványtermét is megnyitják az osztrák meleg párok előtt, akik január 1-től törvényesíthetik együttélésüket.

Bár az osztrák parlament által december 10-én jóváhagyott törvény értelmében az azonos neműek élettársi kapcsolatát nem anyakönyvvezető előtt, hanem a közigazgatási hivatalokban veszik nyilvántartásba, a salzburgi városháza lehetőséget ad arra, hogy kívánságra esküvőhöz hasonló ünnepélyes szertartást tartsanak a teremben, ahol amúgy hangversenyeket szoktak rendezni.

Harry Preuner néppárti (konzervatív) alpolgármester közleményben tudatta, hogy szerinte semmi nem szól az ellen, hogy homoszexuális pároknak is ünnepi körülményeket biztosítsanak a jövőbe vezető első lépésük megtételéhez.

Mivel heteroszexuális házasulandók már fél évre előre lefoglalták a híres Márványtermet, a városháza átmeneti megoldásként rendkívüli nyitvatartást tart a meleg párok számára. Első alkalommal - az újév első munkanapján, január 4-én délután - akár öt pár is fényes mennyegzőt tarthat a kastélyban.

A december 10-i szavazáson az osztrák parlament 110 tagja voskolt az élettársi törvényre, és csak 64 szavazott ellene.

A nagykoalícióban kormányzó kereszténydemokraták és szociáldemokraták mellett igennel szavazott a Haider-féle homofób jobboldali-populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) három képviselője is, a melegbarát Zöldek közül pedig csak azért ketten, mert ők nem tartják kielégítőnek a nehéz kompromisszumok eredményeként megszülett jogszabályt.

Bár a BZÖ a képviselői lelkiismeretére bízta, hogyan voskolnak, a többség nemmel szavazott, köztük Stefan Petzner főtitkár is, aki pedig Jörg Haider halála után gyakorlatilag nyíltan bevallotta, hogy szerelmes volt közismerten biszexuális pártbéli főnökébe.

A Zöldek azt kifogásolták, hogy a törvény 45 pontban különbözik a házasságtól.

"A 21. században élünk, és örülök, hogy megtettük ezt a lépést" - nyugtázta a törvény elfogadását a maga részéről Claudia Bandion-Ortner néppárti (konzervatív) igazságügyi miniszter.

A hiányosságok ellenére két évtizednyi kemény lobbizás gyümölcseként örülnek a törvénynek az osztrák melegszervezetek is.

Az osztrák püspöki kar, amelyet korábban azzal "vádoltak", hogy túl lagymatagon reagált a melegházasság tervére, családügyi lelkipásztori hivatalának szóvivője útján most keményebb hangot ütött meg. A vatikáni rádiónak adott nyilatkozatában Eduard Habsburg "szükségtelennek, sőt veszélyesnek" nevezte a jogszabályt.

A szóvivő szerint azért "veszélyes", mert a heteroszexuális házassághoz nagyon hasonló intézményt hoz létre, és "félő", hogy nagyon rövid időn belül megszüntetnek minden különbséget a kettő között, miként az más országokban már megtörtént.

A katolikus egyház, a Vatikán terrorja alatt élő olasz melegek, akiktől minden párkapcsolati jog meg van tagadva, irigykedve tekintenek az ókonzervatív Ausztriára. - Az ultrakatolikus Ausztriában bekövetkezett fordulat után még nyilvánvalóbb Olaszország elszigetelődése. Nem fogadhatjuk el, hogy az európai országok egy kisebbsége, köztük Olaszország továbbra is tagadja homoszexuális családok létezését. Az olasz kormány szemében a melegek jogok nélküli fantomok - panaszkodtak a bécsi szavazás után olasz melegaktivisták.

Hatter.hu

Témák