Meleg pároknak is engedélyezték az örökbefogadást Mexikóban | Háttér Társaság

Meleg pároknak is engedélyezték az örökbefogadást Mexikóban

Homoszexuális házaspároknak is engedélyezte az örökbefogadást a legfelsőbb bíróság Mexikóban, ahol a katolikus egyház tehetetlenségében már nem átallja korrupcióval vádolni a testületet a neki nem tetsző, melegeknek kedvező határozatok miatt.

A taláros testület fölényes többséggel, 9:2 arányban utasította el a Felipe Calderon elnök konzervatív pártja vezette kormány és több más panaszos beadványát, amelyet a melegházasságról a 20 milliós Mexikóváros államban elfogadott törvény ellen nyújtottak be.

A bíróság már augusztus 5-én alkotmányosnak minősítette a mexikóvárosi jogszabályt, és hétfőn ugyanígy alkotmányosnak találta a meleg házaspárok örökbefogadáshoz való jogát is.

Egy korábbi határozatában a bíróság úgy foglalt állást, hogy a fővárosban és környékén azonos neműek között létrejött házasságok érvényesnek tekintendők Mexikó egész területén, és ez most a meleg házaspárok által kötött örökbefogadási szerződésekre is vonatkozik.

A határozat indoklása szerint miután a melegházasságot törvényesnek ismerték el, a diszkrimináció alkotmányba foglalásával érne fel azt feltételezni, hogy a meleg párok kevésbé alkalmasak a szülői feladatok ellátására.

"Nincs hiteles bizonyíték arra, hogy a szexuális orientáció önmagában meghatározna bármilyen más magatartást; a szülők preferenciái nem határozzák meg egy gyermek nemi irányultságát" - hangoztatta a döntést pártoló bírák nevében Arturo Saldivari bíró.

Az örökbefogadó szülőket amúgy is megvizsgálják, szexuális irányultságuktól függetlenül, hogy alkalmasak-e a gyermeknevelésre; nem a szexualitás kérdése dönti el, hogy alkalmas-e valaki az adoptálásra - hangoztatta Margarita Luna bíró.

Az alkotmánybíróság legújabb döntése nyomán az azonos nemű párok immár teljesen ugyanolyan jogokat élveznek a Mexikóváros Szövetségi Területen, mint a heteroszexuális párok, a határozatot a melegek a homofóbia fölött aratott jelentős győzelemként ünneplik.

"A mai napon a legfelsőbb bíróság eltemette az intézményes homofóbiát, véget ért a társadalmi kirekesztés; a mai naptól az lmbt emberek emelt fővel, szabadon, az egyenlő jogok tudatában mehetnek ki az utcára" - jelentette ki Jaime López Vela, az Agenda LGTB melegszervezet vezetője.

A legfelsőbb bíróság egyben külön határozatban utasította vissza a mexikói katolikus egyház 2-es számú vezetőjének, Juan Sandoval Iñiguez bíborosnak, guadalajarai érseknek azt a kijelentését, miszerint a főbírák kenőpénz fejében hitelesítették a melegházasságról Mexikóvárosban elfogadott törvényt.

"Senki nem engedheti meg magának büntetlenül semmilyen címen, bármilyen tisztségben is legyen, hogy korrupcióval vádolja meg e bíróság tagjait" - jelentette ki Sergio Valls főbíró, aki felhívta a figyelmet, hogy Mexikóban mint világi államban "teljesen szét van választva állam és egyház".

A bíró nemcsak az egyházi bírálat tartalmát, hanem a formáját visszutasította, ugyanis az érsek szó szerint "buzizott". Ez az első eset, hogy a legfelsőbb bíróság egy vallási méltóságot elmarasztaló határozatot hozott.

"Nem kétséges, hogy a bírák jókora kenőpénzt kaptak Marcelo Ebrardtól (Mexikóváros baloldali-liberális főpolgármesterétől) és nemzetközi szervezetektől" - jelentette ki az érsek egy sajtótájékoztatón a hét végén Aguascalientes városban.

Az egyházi vezető aberrációnak nevezte az ilyen örökbefogadást és a jelenlévő újságíróknak szegezte a kérdést: "Nem tudom, önök közül tetszene-e bárkinek is, ha egy leszbikus vagy egy buzipár ("un par der maricones") fogadná örökbe? Azt hiszem, hogy nem".

A guadalajarai érsek annak a véleményének adott hangot, hogy a legfelsőbb bíróság tagjai "csak valamilyen nagyon nyomós okból juthatnak ilyen aberrált, a mexikói nép felfogásával ennyire ellentétes döntésekre, és ilyen nyomós érv a nekik adott pénz lehet".

Marcelo Ebrard mexikóvárosi főpolgármester a vádaskodás visszavonására és bocsánatkérésre szólította fel az érseket, akit - mint mondta - ellenkező esetben beperel saját és az általa képviselt szervezet (a fővárosi önkormányzat) becsületének védelmében.

A mexikóvárosi érsekség szóvivője úgy értékelte a legfelsőbb bíróság örökbefogadásról hozott döntését, hogy "a testület úgy bánik a gyermekekkel, mint valami háziállatokkal, amelyeket bárki örökbe fogadhat".

Az örökbefogadáshoz való jog elismerése inkább elvi, mint gyakorlati jelentőségű, mivel Mexikóban évekig tartó jogi hercehurcával jár egy adoptálás, az árván maradt gyermekeket pedig rendszerint amúgy is rokon veszi magához.

Így nem várható nem vér szerinti gyermekek tömeges örökbefogadása Mexikóban, a jogszabálynak inkább a partner vér szerinti gyermeke esetében lesz jelentősége az azonos nemű házaspárok esetében.

Latin-Amerikában Mexikóvároson kívül egyedül Uruguayban engedélyezik (bejegyzett élettársi kapcsolatban élő) meleg pároknak az örökbefogadást.

Bár a Mexikóvárost övező Szövetségi Körzet csak egyike a mexikói szövetségi államoknak, nem lebecsülendő tényezőről van szó, mert a fővárosban és környékén kétszer annyi ember él, mint Magyarországon.

Hatter.hu

Témák