Meleg szeminaristákat csaptak el egy horvátországi papneveldében | Háttér Társaság

Meleg szeminaristákat csaptak el egy horvátországi papneveldében

Öt papnövendéket is hazaküldtek a horvátországi Rijeka katolikus szemináriumából az új tanév kezdetén, miután kiderült róluk, hogy melegek; kirúgták azt a társukat is, aki kémkedett utánuk, és feljelentette őket.

Horvát bulvárlapok szerint a fiúkat egyik társuk jelentette fel, aki homoszexuális tartalmakat talált azok magánlaptopjain, és megmutatta azokat a feletteseknek.

Elsőként - mint a fiumei érsekség közleményében tudatta - a feljelentőt zárták ki, mert "megengedhetetlen módon megsértette a növendékek magánszféráját" a számítógépeikben való kutakodással.

A közlemény szerint a homoszexualitás gyanújába keveredett szeminaristák sorsáról egyenként döntenek az egyes esetek alapos kivizsgálása alapján. A Vecernji List azt írta egyházi forrásokra hivatkozva, hogy az elcsapott diákok fő bűne nem is a homoszexualitásuk volt, hanem az, hogy társaikat is megpróbálták rábeszélni ennek gyakorlására, mert ez úgymond menő dolog és majd papként bőségesen gyakorolhatják.

A katolikus nevelés vatikáni kongregációjának 2005-ös diretívája alapján a növendékeket el kell csapni, ha bebizonyosodik, hogy "mélyen gyökerezik" bennük a homoszexuális hajlam.

Az érsekség szerette volna titokban tartani a szemináriumi melegbotrányt, de a Blic egy egész oldalt szentelt a témának, sőt az egész horvát sajtó az ügyön csámcsog.

Hatter.hu

Témák