Meleg "szuperkultúra" egy amerikai katolikus érsekségben | Háttér Társaság

Meleg "szuperkultúra" egy amerikai katolikus érsekségben

Favalora érsekHosszú évekig egy valóságos melegmaffia ellenőrzése alatt állt a miami katolikus érsekség, ahol homoszexuális papok nyíltan együttéltek férfiszeretőikkel - gyakran más meleg papokkal -, megdézsmálták az egyház vagyonát, és elhallgattatták, megbüntették a visszaéléseik ellen fellépő heteroszexuális papokat - derül ki helyi önkéntes aktivisták egy jelentéséből, amelyet a Gawker internetes portál ismertet.

Csalódott katolikusok szerint John C. Falavora érsek, a legnagyobb hatalmú dél-floridai egyházi tisztségviselő, egy "romlott homoszexuális szuperkultúrát" honosított meg a miami érsekséghez tartozó 195 templomban, iskolában, misszióban, szemináriumban és egyetemen. Ha hinni lehet állításaiknak, Favalora érsek 16 éven át (1994-től 2000-ig) úgy irányította szervezetét, mint egy "rózsaszín maffia" főnöke, megjutalmazva kedvenc homoszexuális fiait, megbocsátva botrányos életvitelüket - a kicsapongó nemi életet, a hedonizmust, a sikkasztást, az alkoholizmust, az önmegtartóztató papok kiszorítását -, és megbüntetve azokat, akik vették a bátorságot arra, hogy panaszt tegyenek - írja a Gawker a "Miami Vice: A Preliminary Report on the Financial, Spiritual and Sexual Improperties of the Clergy of the Miami Archdiocese" elnevezésű jelentés alapján, amelyet buzgó katolikus aktivisták egy laza szerveződése, a Christifidelis állított össze 2005 óta a papi visszaélésekről az 1,3 millió hívet számláló egyházmegyében.

A jelentés szerint az érsekségben szinte az összes jelentősebb egyházi tisztséget homoszexuális papok töltötték be, a szodómiát pedig nemcsak eltűrték, hanem még bátorították is.

A Christifidelis szerint Favalora érseken kívül gyakorló homoszexuális volt az egyházmegye második és harmadik legnagyobb hatalmú vezetője, monsignor William Hennessey és monsignor Michael Souckar is, az érsek két legmagasabb rangú alárendeltje.

Bill Hennessy az egyik középiskola (Monsignor Pace Senior High School) igazgatója volt, amikor Favalorát kinevezték az egyházmegye érsekévé. A homoszexuális Hennessyt Favalora megtette helynökévé (helyettesévé), helyére az ugyancsak gyakorló homoszexuális és férfipartnerével nyíltan együttélő Richard Perhlát nevezte ki.

Hennessy a Quayside Towers társasházban lakott saját lakásában, egy másik férfival, aki majdnem biztosan a szeretője volt. Felmentése után is tagja maradt az iskola igazgatóságának; ide bekerült egy Jerome Waters nevű orvos is, aki a sportcsapatokba jelentkező diákokon végzett orvosi vizsgálatokat; Waters is meleg volt, a 90-es évek közepén egyik fiatal fiúszeretője agyonlőtte egy volt szeretőjét.

Az igazsághoz tartozik - teszi hozzá a jelentés -, hogy a dél-floridai egyházmegye "a szodómia melegágya" volt már jóval Favalora kinevezése előtt is: szembeötlő homoszexuális életvitelt folytatott például a Puerto Ricó-i Areciba püspöke, Miguel Rodriguez Rodriguez, a tanítványai által Liliként emlegetett egyházi vezető, aki az 1970-80-as években "személyes háremeként kezelte a püspökséget, szép fiatal férfiakat rábeszélve a papi pályára, majd ajándékokkal és pénzzel elhalmozva őket szexuális szolgálataikért". Úgy tudni, hogy "Lili" püspököt 1990-ben a Vatikán száműzte egy magányos kolostorba, ahol 20 évvel később bekövetkezett haláláig élt.

A szeminárium hagyományos meleghelyeknek számítottak, de közülük is kiemelkedett a Dade megyei St. John Vianney College Seminary, ahol Robert Lynch igazgató kamerát helyezett el az edzőteremben, hogy lássa izzadni félmeztelen, izmos papnövendékeit, köztük is kedvencét, a jóképű Steven O'Halát. Lynch az 1980-as évek közepén távozott, húsz évvel később azonban, már mint a nyugat-floridai St. Petersburg püspökét szexuális zaklatással vádolta meg Bill Urbanski, az egyházmegye szóvivője, Lynch keresztfiának az édesapja. Az egyház peren kívül, 100 ezer dollárral fogta be a sértett száját.

Lynchet egy másik homoszexuális pap, Bernard Kirlin váltotta a St. John Vianney igazgatói székében. A volt tanítványai által bevallottan homoszexuális alkoholistaként leírt Kirlin 1983-ban szoros viszonyt létesített Peter P. Fuchs fiatal papnövendékkel, akit későbbi bevallása szerint legalábbis részben az vonzott a szemináriumba, hogy egy meleg környezetben tanulhat. Kirlin megszállottja lett Fuchsnak, és egy ponton ez már feletteseinek is feltűnt. Kirlin azután is gyakorolta papi hivatását, hogy kirúgták az igazgatói posztjáról. Egy volt tanítványa szerint egyszer kezénél és lábánál fogva rángatták ki az egyik papnövendék ágyából és vonszolták a papok lakosztályába.

Egy "elvonókúra" után Favalora végül a Miami belvárosától néhány kilométerre délre fekvő, fényűző Coral Gablesben bízott rá egy dúsgazdag plébániát, ahol az ugyancsak gyakorló homoszexuális Terrence Hogan atyát, a St. John Vianney egykori alkalmazottját váltotta a poszton. Pár évvel később, amikor Kirlint sikkasztással vádolták, a vizsgálatot a plébános régi barátja, feltételezett férfiszeretője, monsignor Michel Souckar felügyelte. Egy este Kirlin megsemmisített minden iratot, a feljelentőt pedig kirúgta (az ügyet végül peren kívüli egyezséggel rendezték le).

A jelentésben sok szó esik egy Andrew Dowgiert nevű "romlatlan" lengyel papról, aki mindenütt összetűzésbe került homoszexuális feletteseivel, bárhova is helyezték. Nem sokkal azután, hogy kinevezték segédlelkésszé a Key Largó-i St. Justin Martyr plébániára, főnöke, Edward Olszewski atya ellen vádat emeltek, amiért évtizedekkel korábban Michiganben megerőszakolt egy fiút. Három év után Dowgiert innét a miami Jó Pásztor plébániára került segédlelkészként, egy ugyancsak homoszexuális plébános, Michael Greer mellé, aki megpróbálta őt elcsábítani. A botrány után Favalora érsek áthelyezte őt a Mindenszentek templomába, a hírhedten homoszexuális életvitelű Anibal Morales fennhatósága alá.

Morales atya Puerto Ricón járt szemináriumba, és a már említett "Lili" püspök (Miguel Rodriguez Rodriguez) tanítványa volt. Morales annyira molesztálta papnövendéktársait, hogy még befolyásos patrónusa sem tudta megvédeni az elcsapástól. Ezután a melegfellegvárnak számító St. John Vianney szemináriumba került, de ott is annyira kicsapongó életet élt, hogy onnét is elcsapták. Végül a püspök közbenjárt Anibal érdekében és egy ugyancsak homoszexuális pap, Gary Wiseman felügyelete alá helyezte.

A Mindenszentek templomában Anibal Morales együtt élt férfiszeretőjével, Carlos Insignaresszel, ami miatt nem engedték meg Dowgiertnek, hogy szabadidejében is a parókián lakjon. A segédlelkész hiába panaszkodott az ott történő túlkapásokra és az őt ért sérelmekre, Favalora érsek jobbkeze, monsignor William Hennessey megvédte Moralest és inkább a panaszkodó Dowgiertet távolította el. Később Morales és a pasija közösen vásárolt lakás Miamiban, ráadásul a lelkész teljhatalmú megbizottjává tette meg férfiszeretőjét.

Végül a hívek elégelték meg a papi visszaéléseket, a botrányok szőnyeg alá söprését, a túlkapásokat szóvá tévő klerikusok és laikusok megbüntetését. 2005-ben alakult meg a Christifidelis nevű laza laikus szerveződés, amely több száz oldalon, kilenc fejezetre osztva gyűjtötte egybe a tudomására jutott visszásságokat. A leleplező jelentést nem akarták publikálni, azt a Vatikánnak szánták, és tavaly végül is sikerült elérni, hogy Favalora érseket leváltsák, helyére Thomas Wenskit nevezték ki.

Az aktivisták lassúnak tartják a Wenski által foganatosított változásokat, de belátják, hogy az új érsek nem sietheti el a dolgot, mert "ha minden homoszexuális papot elküldenének, működésképtelenné válna az egyházmegye". A jelentés egyik szerzője, Eric Giunta volt szeminarista szerint a meleg papok nélkül az érsekség 118 plébániája közül csak 10 működhetne tovább.

A "Miami Vice..." című jelentés a már felsoroltakon kívül említést tesz egy papról, aki rendszeresen papnövendékekkel hált parókiáján és fényűző lakást birtokolt Miami délnyugati részén; egy homoszexuális papról, az érsekség egyik középiskolájának igazgatójáról, aki a St. John Vianney szeminaristái közül válogatott magának alkalmi szexpartnereket; egy homoszexuális papról, aki szép fiatal férfiakkal vette körül magát Miami déli részén fekvő plébániáján; egy homoszexuális papról, akik Miramar városban együtt élt férfiszeretőjével, egy miami meleg papról, akinek egy másik plébános személyében férfiszeretője volt, és akivel fényűző lakást birtokolt egy jachtklubban; az érsekség törvényszékének egyik tagjáról, aki férfiszeretőjével közös lakást tartott fenn az elegáns Bayshore Drive-on; az érsekség egy tisztségviselőjéről, aki a harmadik világból toborzott hátrányos helyzetű fiatal fiúkat

az egyházmegye szemináriumaiba, ahol idősebb papokkal kellett hálniuk; két homoszexuális papról, akik együtt éltek Miami Shores-ban, noha mindkettőjüknek saját plébániája volt; két homoszexuális papról, akik egymás szeretői voltak, de egyikük az érsekség férfi informatikusai közül válogatott magának partnereket, míg a másik szívesen shoppingolt női kozmetikumokat; egy Sunny Isles-i homoszexuális papról, aki meztelenül szokott kocogni egy főleg melegek látogatta nudistastrandon; egy prelátusról, aki a nemi szervét mutogatta fiatal férfiaknak; egy segédlelkészről, akit plébánossá léptettek elő, miután rajtakapták férfiszeretőjével, miközben filippinó feljelentőjét kirúgták az érsekségtől; egy papról, aki lebukott, miközben civilruhás rendőrnek ajánlott pénzt szexért.

Hatter.hu

 

 

Témák