Meleg teológus: homofil papok szitják a melegellenességet a katolikus egyházban | Háttér Társaság

Meleg teológus: homofil papok szitják a melegellenességet a katolikus egyházban

A melegek egyház általi diszkriminációjának beszüntetését követeli David Berger német katolikus teológus, egy konzervatív német egyházi folyóirat volt főszerkesztője, a Szent Tamás Pápai Akadémia volt professzora.

"El kell végre ismerni, hogy Európában és az Egyesült Államokban a katolikus papság nagy része homoszexuális beállítottságú" - jelentette ki Berger a Der Spiegel című német hetilapnak adott interjújában.

A partnerével együttélő teológus elmondta, hogy maga is hosszú éveken át "rémálomként" élte meg az egyház melegellenes légkörétől.

A Theologisches című egyházi folyóirat főszerkesztőjeként állandó megfigyelés és cenzúra alatt állt, élettárs helyett például kénytelen volt "partner az erkölcstelenségben"-t (Unzuchtspartner) írni, a túlságosan semleges hangzású homoszexualitás helyett pedig a természetellenes fajtalanság (widernatürliche Unzucht) kifejezést használni.

Berger szerint a katolikus egyházban a melegekkel szembeni ellenséges hangulatot főleg azok a homofil papok szitják, akik görcsösen elfojtják saját szexualitásukat. "Világos, hogy az ösztöneiknek engedőket hevesen elutasítják azok, akik oly fájdalmasan elnyomják saját hajlamukat" - mondta.

A jelenleg Kölnben gimnáziumi tanárként dolgozó David Berger idén március bújt elő, miután Franz-Josef Overbeck esseni püspök az Anne Will című televíziós talkshowban a szexuális visszaélésekről vitázva természetellenesként és bűnként bélyegezte meg a homoszexualitást.

Az időközben minden egyházi tisztségétől megfosztott teológus összeírta az egyházban szerzett tapasztalatait és a napokban könyvben jelenteti meg azokat "Der heilige Schein. Als schwuler Theologe in der katolischen Kirche (A szent látszat. Meleg teológusként a katolikus egyházban) címmel.

Hatter.hu

Témák