Melegaktivista is bejutott a lengyel parlamentbe | Háttér Társaság

Melegaktivista is bejutott a lengyel parlamentbe


Robert BiedrońA transznemű Anna Grodzka után sikerült bejutnia a lengyel parlamentbe Robert Biedroń homoszexuális aktivistának is a váratlanul fényes győzelmet arató ultraliberális és antiklerikális protestpárt, a Palikot Mozgalma (RP) színeiben. "Ez annak a jele, hogy társadalmunk mára másabb, nyitottabb és toleránsabb lett" - mondta a melegaktivista, aki 17 ezer szavazatot kapott az RP listavezetőjeként Gdyniában. Az SZDSZ üdvözölte, hogy "a lengyel társadalom számottevő része egy olyan (...) szabadelvű kezdeményezésnek szavazott bizalmat, amely küzd (...) a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció ellen (...)".

A 35 éves Robert Biedroń az első, homoszexualitását nyíltan vállaló parlamenti képviselő az egész posztkommunista régióban, az 57 éves Anna (fiúkori nevén Ryszard) Grodzka pedig az első igazi transzszexuális (átoperált) egész Európában, így a bigottan vallásosnak hitt Lengyelország a melegjogok bizonyos vonatkozásában hirtelen a világ élvonalába rukkolt előre.

Olaszországban már megválasztottak egy "transznemű" képviselőt, Vladimir Luxuriát, de ő nem volt igazi transzszexuális - inkább csak transzvesztita -, aki nőnek öltözött, de biológiailag és hivatalos okmányaiban is megőrizte férfi mivoltát. A világ első ismert transznemű polgármestere, majd parlamenti képviselője az új-zélandi Georgina Beyer volt, aki 1999-től 2007-ig foglalt helyet a wellingtoni képviselőházban a munkáspárt színeiben.

Lengyelországban előzőleg mind Grodzka, mind Biedroń a Baloldali Demokratikus Szövetségben (SLD), a vezető baloldali ellenzéki pártban politizált, de mára mindketten átálltak a Janusz Palikot különc milliárdos által egy éve életre hívott, a szexuális kisebbségek érdekképviseletét is felvállaló új párthoz, amely biztos befutó helyet ígért nekik a párt győzelme esetére.

Robert Biedroń újságíró és politikus a lengyel melegmozgalom veteránja, az ő nevéhez fűződik az első lengyel meleg érdekvédelmi szervezet, a Kampány a Homofóbia Ellen (KPH) megalapítása, 2004-től kezdve pedig ott bábáskodott az első lengyelország melegfelvonulásoknál. 2005-ben már tett egy sikertelen kísérletet a Szejmbe való bejutásra az SLD színeiben. Tavaly részt vett az EuroPride összeurópai melegfesztivál sikeres megszervezésében. A 2011-es választásokra készült kampányfilmje megtekinthető hivatalos honlapján.

Hatter.hu


 

Témák