Melegbarát apácát támad a Vatikán | Háttér Társaság

Melegbarát apácát támad a Vatikán

A Vatikán élesen bírálta egy amerikai apácának a nemi erkölcsről szóló könyvét, amelynek az önkielégítésről, a homoszexualitásról és az azonos neműek házasságáról megfogalmazott kitételeit a Szentszék az egyházi tanokkal ellentétesnek minősítette. A Szentszék hétfői közleményében a konzervatívnak ismert William J. Levada bíboros, a Hittani Kongregáció vezetője kemény kritikát fogalmazott meg Margaret Farleynak, a Sister of Mercy apácarend tagjának, a Yale Divinity School keresztény erkölccsel foglalkozó nyugalmazott professzorának a könyvével szemben, amely 2006-ban Csak tisztán szerelem: vázlat a keresztény nemi erkölcshöz (Just Love: A Framework for Christian Ethics) címmel látott napvilágot.

A Vatikán először 2010 októberében kért magyarázatot a szerzőtől az általa írt kitételekkel kapcsolatban, de mivel ez utóbbinak a válaszait a Szentszék akkor nem tartotta kielégítőnek, "sürgős vizsgálatot" rendelt el a kötet tartalmával kapcsolatosan. E vizsgálat következtetéseit XVI. Benedek pápa márciusban jóváhagyta, és elrendelte azok nyilvánosságra hozatalát. Ezt az állásfoglalást tette közzé hétfőn a Hittani Kongregáció. Megállapítja, hogy az amerikai apáca által írtak ellentétben állnak az egyházi tanítással. Farley könyvében egyebek között megengedhetőnek tartja a maszturbálást, amely szerinte inkább segíti, semmint rontja a párkapcsolatot. A Vatikán ezzel szemben azt vallja, hogy az önkielégítés erkölcstelen.

Farley úgy véli, tiszteletben kell tartani a homoszexuálisok méltóságát, akárcsak mindazt, amit e hajlamukból eredendően tesznek. A katolikus egyház tanítása értelmében a homoszexuálisokat valóban tiszteletben kell tartani, de a homoszexuális aktus "kicsapongásnak" számít. Az amerikai szerző kiáll az azonos neműek házassága mellett, mert szerinte az megszüntetné a homoszexuálisok megbélyegzését. Levada bíboros azonban leszögezi, hogy az ilyen házasság engedélyezése nem csupán egy "deviáns magatartás" elfogadását jelentené, de felborítaná a férfi és a nő közötti hagyományos házasság értékrendjét.

(MTI)

Témák