Melegbarát minnesotai metodista lelkészek lázadása | Háttér Társaság

Melegbarát minnesotai metodista lelkészek lázadása

Noha Minnesota államban nem legális a melegházasság, az Egyesült Metodista Egyház (UMC) mintegy hetven helyi lelkész nyilatkozatban proklamálta, hogy kész azonos nemű párokat is házastársakká nyilvánítani.

Az "Egyenlőséget Mindenkinek a Keresztény Házasságban" címet viselő dokumentum aláírói sajnálatukat fejezik ki, hogy ilyen sokáig kellett várniuk a nyilatkozatra, és "bűnrészesnek" nevezik magukat abban "a diszkriminatív gyakorlatban, amely foltot ejt az egyházon a világ előtt".

Az Egyesült Metodista Egyház közgyűlése 2008-ban a reformfelhívások ellenére megerősítette, hogy a gyakorolt homoszexualitás ellentétes a keresztény tanítással, 2009-ben pedig az egyház legfőbb bírósága eltiltotta mind az aktív, mind a nyugdíjas lelkészeket meleg párok esketésétől - az állásfoglalásra azután került sor, hogy több mint 80 észak-kaliforniai nyugalmazott lelkész felajánlotta melegházasságok celebrálását az aktív papok helyett.

Sally Duck püspök szerint a melegházasságot támogató nyilatkozat önmagában nem sért semmiféle egyházi előírást, azonos nemű párok esketése azonban már szankcionálandó szabályszegés lenne.

Hatter.hu

Témák