Melegbarát párt és transznemű jelölt meglepő győzelme a lengyelországi választásokon | Háttér Társaság

Melegbarát párt és transznemű jelölt meglepő győzelme a lengyelországi választásokon

Anna GrodzkaEgy melegbarát párt és az egész posztkommunista térség első transznemű képviselőjelöltjének váratlan győzelmét hozta a vasárnapi lengyelországi országgyűlési választás. A melegházasságot pártoló Palikot Mozgalma (RP) 10 százalék körül eredménnyel a parlament harmadik legerősebb pártja lett, listáján pedig bejutott a Szejmbe az 57 éves Anna Grodzka, aki tavaly fejezte be férfiból nővé alakulását.

Noha hivatalos végeredmény még nincs, már biztosra vehető, hogy bekerül a varsói parlamentbe a transzszexuális Anna Grodzka, a transzszexuálisokat segítő Trans-Fuzija alapítvány elnöke, aki a különc milliárdos, Janusz Palikot alapította ultraliberális, antiklerikális párt listavezetője volt Krakkóban, a néhai II. János Pál pápa egykori fellegvárában. Grodzka, aki Varsó mellett született Ryszard néven, titokban már 12 évesen az Ania nevet adta magának. Ennek ellenére megnősült, és házasságából van egy felnőtt fia. Húsz éve azonban - mint elmondta - az orvosok megállapították róla, hogy ő nő, és azt javasolták neki, hogy operáltassa át magát.

A válása óta szingliként élő Grodzka több átalakítóműtéten is átesett Thaiföldön. Az üzleti életben, a könyvkiadásban és filmgyártásban dolgozó transzaktivista azt mondta választási kampányában, azért jelöltette magát, hogy "hangot adjon a kirekesztetteknek és a lengyel politikai rendszerben létező diszkrimináció áldozatainak." Választási győzelme után kijelentette, hogy a jövőben is azt akarja folytatni, amit eddig csinált, vagyis harcolni a transzneműek egyenlőségéért, de immár egy magasabb fórumról. A parlamentbe kerülve legfőbb feladatának egy transzneműekről szóló törvény beterjesztése lesz.

Lengyelország változóban van, amire bizonyíték a személyem és Robert Biedron, a homoszexuális homofóbia-ellenes aktivista, aki Gdyniában volt a Janusz Palikot-féle párt listavezetője - mondta Anna Grodzka. A férfiból nővé operált Grodzka 18 ezer szavazatot kapott Krakkóban. Hogy Biedronnak is sikerülte-e győznie Gdyniában, arról a végleges számok hiányában még nincs adat.

A bor- és vodkatermelésből meggazdagodott, Donald Tusk miniszterelnök centrista pártjának parlamenti frakciójából kivált Janusz Palikot vadonatúj, lengyel viszonyokhoz képest valószínűtlen pártja támogatja a melegek párkapcsolatának törvényesítését, a partner biológiai gyermekének örökbe fogadását, az abortusz és a könnyű drogok engedélyezését, a mesterséges megtermékenyítés állami támogatását, állam és egyház szigorú szétválasztását, a hittan és a feszületek száműzését az iskolából, az egyházak állami finanszírozásának megszüntetését, sőt a papok megadóztatását és általában az egyéni szabadságjogokat csorbító törvények eltörlését.

Janusz PalikotA harciasan antiklerikális 46 éves politikus szerint Lengyelországban az egyháznak túl nagy a hatalma, ami táptalaja a társadalmi képmutatásnak. Szerinte merő illúzió a lengyelek szélsőséges vallássossága: noha a legtöbben katolikusnak mondják magukat, nagyon sokan egyáltalán nem járnak rendszeresen templomba, mutatott rá.

A különcségeiről ismert, a lengyel politika fenegyerekének számító Palikot nem retten vissza a provokációktól: ő volt az, aki nyíltan kimondta, hogy a szmolenszki légiszerencsétlenségben szörnyet halt Lech Kaczynski elnök alkoholista volt, ikertestvére pedig, Jaroslaw, a jelenlegi jobboldali-populista ellenzék vezére, homoszexuális. "Az ikrek körében gyakori, hogy az egyik homoszexuális" - mondta.

Emlékezetes egyik sajtótájékoztatója, amelyen egyik kezében pisztollyal, a másikban műhímvesszővel hadonászva jelent meg, tiltakozva az ellen, hogy egy rendőr pisztolyt a tarkónak szegezve kényszerített fellációra egy őrizetben lévő nőt. 2004-ben 250 millió eurónak megfelelő összeget adományozott Witold Gombrowicz, a közismerten homoszexuális nagy lengyel író születése 100. évfordulójának megünneplésére.

Hatter.hu

 

 

 

 

Témák