Melegekkel vette körül magát a leváltott nagyszombati érsek? | Háttér Társaság

Melegekkel vette körül magát a leváltott nagyszombati érsek?

Róbert Bezák, a népszerű érsekHomoszexuális és más „kétes hírű” emberek támogatását rótta fel egyebek közt a Vatikán a népszerű nagyszombati érseknek, Róbert Bezáknak, akit indoklás nélkül váltottak le július elején, a szlovákiai katolikus híveknek az utóbbi évek legjelentősebb tiltakozóakcióit kiváltva - értesült a TA3 szlovák hírtévé. A váratlan leváltás kapcsán az egyházmegye több esperese is lemondott. A haladó szellemű egyházi vezető mellett vastapssal fejezték ki szolidaritásukat a hívek, amikor vasárnapi miséjén bejelentette menesztését, később pedig neves szlovák művészek tartottak szabadtéri "szeretethangversenyt" az érsek erkölcsi támogatására.

Az 52 éves Róbert Bezák leváltása alapjául szolgáló, a szlovák hírtévé birtokába jutott vatikáni vizsgálati anyag egyebek közt a pápa és a reverenda iránti tiszteletlen viselkedéssel vádolja a szlovák katolikus egyházi reformszárnyához tartozó érseket, továbbá, hogy "homoszexuális hajlamú, törvénytelen gyermekkel rendelkező papokkal és más, kétes hírű munkatársakkal" vette körül magát. A TA3 birtokába jutott dokumentum összesen 11 pontban kritizálja az érsek magatartását, a "kétes elemek" felkarolásával a 6. pont vádolja.

Mint az a Parameter.sk szlovák internetes portálon olvasható, a 6-os számú kérdés azt firtatja, hogy az érsek olyan személyekkel vette magát körül, akik „homoszexuálisok, illetve gyermekük van”. Bezák válaszában elmondja, hogy kilenc közvetlen munkatársa van, Orosch János vikáriust is beleszámítva, akik már a korábbi érsek, Ján Sokol idejében is az egyházmegyében szolgáltak. A püspöki hivatalban nem talált arra vonatkozó dokumentumot, elődje pedig nem tájékoztatta arról, hogy bárki közülük „kétes hírnevű” lenne. Róbert Bezák szerint az ártatlanság vélelme mindenkinek jár.

Róbert Bezákot három éve nevezték ki a hírhedten ultrakonzervatív, homofób és magyarellenes nagyszombati érsek Ján Sokol utódjául. Pozsonyi megfigyelők szerint a leváltás valódi oka az lehet, hogy Bezák könyvvizsgálatot kért, majd pedig a főügyészségen jelentette fel elődjét, Ján Sokolt, törvénysértő gazdasági ügyletek alapos gyanúja miatt. Más vélemények szerint a menesztés igazi indítéka az, hogy az "emberarcú" főpap modern, felvilágosult, liberális nézeteket vall, igyekszik közel lenni az emberekhez és alkalmazkodni napjaink világához. Bezák szellemi hidakat épített a fiatalok, különböző vallásúak és az ateisták között, és nemzetiségi szempontból is nagyon nyitott és megértő volt, elfogadta a magyar püspök kinevezésének gondolatát.

Hatter.hu

Témák