Melegkomédiával nevelik toleranciára és megbékélésre a balkáni népeket | Háttér Társaság

Melegkomédiával nevelik toleranciára és megbékélésre a balkáni népeket

ParadaNagy sikert aratott a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Srdjan Dragojevic szerb rendező Parada című tragikomédiája, amely a belgrádi melegfelvonulás történetén keresztül szembesíti térségbeli nézőit a gyarlóságaikkal. "Halál a melegekre" - olvasható egy belgrádi graffitin. A szerb fővárosban nem látják szívesen a meleg büszkeség alkalmából tartott felvonulásokat: vagy betiltják, vagy utcai zavargásokba torkollik, mint ahogy az 2010-ben is volt - emlékeztettek a film kapcsán az alkotók.

Srdjan Dragojevic filmje egy évvel a 2010-es események előtt játszódik. A filmben a melegfelvonulás szervezésén fáradozó meleg pár, Mirko és Radmilo, felbérel egy igazi macsót, egy Limun nevű testőrt, rovott múltú háborús veteránt (Nikola Kojo), hogy gondoskodjon az általuk szervezett felvonulás biztonságáról. A korrupt rendőrségre ugyanis nem számíthatnak, huligánok pedig azt tervezik, hogy megtámadják a felvonulás résztvevőit. A szervezőkre már az előkészületek során rárontottak.

A Parada plakátjaLimun azonban nem talál senkit a szerb fővárosban, aki vállalná a munkát, senki sem akarja megvédeni a meleg közösség tagjait. A maffiózó ezért a meleg Radmilóval átszeli a volt Jugoszláviát, hogy saját magához hasonló kétes alakokat, egykori háborús ellenfeleket nyerjen meg a feladatnak. Gengszter cimboráit még a balkáni háború alatt ismerte meg, amikor tagja volt egy félkatonai szerb egységnek.

A Parada szerint sok vicces elemet felvonultat a gengszterek és a melegek közötti kulturális szembenállásból fakadóan: mindkét csoport klisékkel címkézi a másikat. (Maga a film is közhelyekkel indít, rószaszín autót vezető vagy konyakivás közben a kisújját a magasba tartó melegek képsoraival.) Mindössze egy csókjelenet látható melegek közt, ez volt a sok kompromisszum közül az egyik, amelyet a rendező azért hozott, hogy a tolerancia mellett hitet tevő filmje a lehető legszélesebb közönséget vonzza.

Jelenet a filmből a rózsaszín autóvalA recept bevált, a Parada kasszasikernek bizonyult a Balkánon, az egykori Jugoszlávia utódállamaiban már több mint félmillióan váltottak rá jegyet. Dragojevic fantasztikusnak nevezte mackós figurákkal teli filmje fogadtatását "Európa valószínűleg leghomofóbabb régiójában", mivel többen nézik meg, mint a helyi alkotásokat. Trailere: http://www.youtube.com/watch?v=ZAfmn-9jVeA.

Huligánszervezetek már a forgatás folyamán többször bojkottot hirdettek a produkció ellen, a rendező autójának szélvédőjét például betörték. A rendezőnek az a terve sem aratott sikert, hogy külön vetítést szervezzen pedagógusoknak, arra kérve őket, hogy a film megnézésére buzdítsák diákjaikat. Mindennek ellenére most az emberek özönlenek a mozikba, az utcán másról sem hallani, mint a filmről és a melegekről.

Jelenet a filmből A rendező elismerte, hogy nevelési célzattal forgatta filmjét, de azt mondta, nem volt szándéka minden áron tabukat dönteni. "A film üzenete egyszerű: a homoszexuálisok ugyanolyanok, mint bárki más, és a nézők ezt megértik" - mondta Dragojevic Berlinben. A kritikák jól fogadták a "Parádét", és a melegek is örülnek, hogy készült végre Szerbiában egy olyan film, amely róluk (is) szól. Az, hogy valóban hoz-e változást a fejekben, majd nyáron derül ki, amikor a következő melegfelvonulást tartják.

Hatter.hu/MTI

Témák