Melegmentes parlament | Háttér Társaság

Melegmentes parlament

Egyetlen nyíltan meleg tagja sem maradt az olasz parlamentnek az előrehozott választások nyomán, sőt kiestek a melegeket pártoló kis pártok (kommunisták, zöldek, szocialisták) is. Az előző országgyűlésnek legalább négy, másságát vállaló és a melegekért küzdő tagja volt.

A hétvégi választásokon nem került be a parlamentbe Vladimir Luxuria, Európa első transzvesztita képviselő(nő)je, aki az előző ciklusban a kommunisták juttattak be listán, kiesett a Zöldek biszexualitását nyíltan vállaló vezetője, Alfonso Pecoraro Scanio volt miniszter, a vártnál jóval kevesebb, mindössze 0,8 százalék szavazatot kapott Franco Grillini, az Arcigay olasz melegszervezet tiszteletbeli elnöke is, aki a melegek képviseletét felvállaló kis Szocialista Párt többi jelöltjével, köztük Enrico Boselli főtitkárral együtt maradt ki az új összetételű képviselőházból.

Csekély vigasz, hogy kihullottak a parlamentből a jobbszél fasisztoid képviselői is, mint Francesco Torace vagy Teodoro Buontempo.

A választásokat általában is a kis pártok veresége és a két nagy választási tömörülés megerősödése jellemezte.

Bár a választásokat a Silvio Berlusconi homofób jobbközép választási szövetsége nyerte, a Walter Veltroni vezette balközép Demokrata Párt győzelme sem jelentett volna sokat a melegek számára: az új balközép formáció programjában szerepelt ugyan az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának elismerése, de a kampányban tabutéma volt a homoszexualitás.

Franco Grillini szerint hallgatólagos paktum jött létre az olasz politikai osztály és a Vatikán között arról, hogy a választási kapmányban kerülnek minden, a katolikus egyház számára kényes témát, így a homoszexuálisok helyzetén kívül például a válás, a művi megtermékenyítés vagy az eutanázia kérdését.

Grillini már előre figyelmeztetett, hgoy a Demokrata Párt száz olyan klerikális képviselőt visz magával a parlamentbe, akik megvétóznának minden, a melegek diszkriminációját törvényen kívül helyező és a meleg párokat egyenjogúsító törvénytervezetet.

Az előző, Romano Prodi volt EU-elnök vezette balközép kormánykoalíció még nyíltan a zászlajára tűzte a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatának elismerését.

Olasz melegaktivisták nagyon borúsnak látják a helyzetet, szerintük hazájukban megállt az idő, még a baloldali politikusok is lefeküdtek a klerikális tábornak, Itália elszigetelődött az európai tendenciáktól.

Hatter.hu

Témák