Moldova az amerikai vallási homofóbiaexport új célországa | Háttér Társaság

Moldova az amerikai vallási homofóbiaexport új célországa

Sikeres ugandai hadjárata után Moldovában uszított gyűlöletre a melegek ellen egy hírhedt amerikai homofób aktivista, Scott Lively lelkész és jogász.

A gyűlölet prédikátorát, "A rózsaszín horogkereszt", a nácizmust a homoszexuálisok találmányának feltüntető könyv szerzőjét helyi vallásos színezetű konzervatív szervezetek, a Pro Familia és a Moldova Crestina hívták meg, hogy a parlamenti megvitatás előtt álló antidiszkriminációs törvény ellen agitáljon.

Lively 2009-es látogatása után a fekete-afrikai Ugandában a világ legbrutálisabb homoszexuálisellenes törvénytervezetét terjesztették a parlament elé.

Ugandától eltérően az Abiding Truth Ministries nevű kaliforniai "egyház" vezetője Moldovában nem agitált nyilvánosan a homoszexuálisok kriminalizálása mellett, de óva intette az országot az antidiszkriminációs törvény elfogadásától, amely szerinte csak a kezdete a társadalom "homoszexualizálásának", annak, hogy a melegeknek is megadják a házassághoz és az örökbefogadáshoz való jogot.

"Az antidiszkriminációs törvény csak egy mag. Ha egy országban elültetik, egy egész fává terebélyesedik, amely mérgezett gyümöcsöt terem" - jelentette ki a homofób ideológus Moldovában, és az emberek lelkét mételyező szavait azóta is szajkózzák helyi fundamentalisták.

A prédikátor alantos ösztönökre ható szavai termékeny talajra hullottak az elmaradott szovjet utódállamban. "Lively világosan elmagyarázta nekünk, hogy ez a törvénytervezet csak a kezdet, és később más jogokat is megadnak a homoszexuálisokat, kezdve azzal, hogy nyilvános demonstrációkat tarthatnak" - mondta a látogatásról beszámoló Szabad Európa/Szabadság Rádiónak a házigazda Pro Familia alelnöke, Vitalie Marian.

Marian kijelentette, hogy teljes mértékben egyetért Lively nézeteivel, elégedett a látogatás eredményével és kész bármikor újra meghívni a prédikátort.

Lively látogatása nyomán a chisinäui parlament több meghatározó (kommunista) képviselője máris kinyilvánította, hogy addig nem szavazza meg az antidiszkriminációs jogszabályt, amíg nem törlik belőle a szexuális orientációra utalást. A kormány által február 17-én elfogadott törvény parlamenti megszavazása előfeltétel ahhoz, hogy az Európai Unió társulási szerződést kössön Moldovával.

A homofób amerikai aktivista látogatása előtt a Pro Familia internetes feketelistát állított össze a melegek jogait támogató moldovai közéleti személyiségekről, akik között parlamenti képviselőkön kívül ott van a köztévé elnöke is. A megnevezett személyek úgy kerülhetnek le a listáról, ha nyilatkozatot írnak alá arról, hogy elutasítják az antidiszkriminációs indítványt.

Amerikai és moldovai emberi jogi aktivisták élesen elítélték Lively és más gyűlöletprédikátorok moldovai turnéját, és felszólították a hatóságokat, hogy tegyenek így ők is. Egy melegjogi szervezet levelére válaszolva a chisinäui oktatási minisztérium azt ígérte, hogy nem engedi iskolákban agitálni a "lelkészt", ha netán akarna.

Egy másik amerikai melegellenes aktivista, Paul Cameron pszichológus és szexológus, aki már 2008-ban és 2009-ben is uszított a melegek ellen Moldovában, lehetőséget kapott arra, hogy egyetemistáknak tartson előadást. Scott Lively egyetlen nyilvános rendezvénye ezzel szemben egy helyi melegellenes aktivistákkal közös sajtóértekezlet volt február végén az InfoPrim Neo hírügynökség székházában.

Paul Cameron közegészségügyi érdekekre hivatkozva agitál a homoszexualitás kriminalizálása mellett szerte a világban, azt állítva, hogy a homoszexualitás "ártalmas az egészségre és ártalmas a kultúrára"; szélsőséges nézeteit a jelentős szakmai szervezetek mind elutasítják.

Amerikai jogvédők szerint a gyűlölet e neoprotestáns amerikai prédikátorai a világ elmaradott országába próbálják meg exportálni odahaza elutasított eszméiket, kihasználva a fejletlen országok lakosságának tudatlanságát és előítéletességét.

A homofób aktivistáknak Ugandán kívül már sikerült a melegek ellen hangolni a közélet jelentős részét Lettországban is.

Hatter.hu

Témák