Nem akar a meleget megválasztó falu papja lenni az osztrák plébános | Háttér Társaság

Nem akar a meleget megválasztó falu papja lenni az osztrák plébános

Gerhard Swierzek nem akar annak az alsó-ausztriai falunak a plébánosa lenni, ahol a hívek egy közismerten homoszexuális, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő fiatalembert választottak be az egyházközség irányításába; a katolikus pap meg van sértődve, hogy a nemzetközi feltűnést keltő botrányban Christoph Schönborn bécsi érsek nem az ő pártját fogta, sőt még meg sem hallgatta őt mint érintett lelkészt. A pap szerint Florian Stangl egy másik férfi bejegyzett élettársaként "bűnben él".

A Weinviertelben, Ausztria legnagyobb borvidékén működő, három falu lelkipásztori gondozását ellátó Swierzek cáfolta az APA osztrák hírügynökségnek azokat a híreszteléseket, hogy le akarna mondani lelkészi tisztségéről, de azt megerősítette, hogy nem akar többé annak a falunak - Stützenhofennek - a plébánosa lenni, ahol a lakosság az ő akaratával ellentétben nagy többséggel Florian Stangl 26 éves homoszexuális fogyatékosgondozót választotta be az egyházközségi tanácsba. Miután a megválasztását nem tudta meghiúsítani, a pap el akarta tiltani a meleg férfit választott tisztségének betöltésétől.

Gerhard Swierzek nehezményezi, hogy püspöke, Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek mindmáig nem talált időt arra, hogy őt is meghallgassa, mint az ügyben érintett lelkészt, holott külföldről való hazatérése után első dolga volt, hogy személyesen fogadja hivatalában a választott tisztségétől őáltala eltiltott homoszexuális fiatalembert és annak élettársát, sőt megerősítette a stützenhofeni választás eredményét. Mint kifejtette, ő nem lehet egy olyan falu plébánosa, ahol a híveknek adnak igazat.

A szűkkeblű plébános arra hivatkozik, hogy ő lelkiismeretes papként csak tiszteletben akarja tartani az isteni és egyházi törvényeket, amelyek egyebek között II. János Pál megnyilatkozásaiban és a katolikus katekizmusban vannak lefektetve. Azt mondja, személyesen nincs kifogása Florian Stangl ellen, aki egyébként már egy éve énekel a gyülekezet kórusában, "de a bűnben élés nem lehet norma", és neki mint elhivatott papnak sokkal inkább az a feladata, hogy "megtérítse a bűnben élőt".

Hatter.hu

Témák