Nem lehet az egyházközségi tanács tagja, mert bejegyzett élettársi kapcsolatban él | Háttér Társaság

Nem lehet az egyházközségi tanács tagja, mert bejegyzett élettársi kapcsolatban él

Florian StanglEgy közismerten homoszexuális, szűkebb környezetében rendkívül népszerű fiatalembert választottak az egyházközségi tanács tagjává egy alsó-ausztriai faluban, de a helyi plébános szerint nem foglalhatja el tisztségét, mert bejegyzett élettársi kapcsolatban él egy másik férfival. Az eltiltásból nagy botrány lett Ausztriában, az ügyet végül maga az ausztriai katolikus egyházfeje vonta magához, aki szombaton hivatalában személyesen fogadta az érintett meleg párt.

A 26 éves Florian Stangl fogyatékosgondozó nem maga akart bekerülni az egyházközség vezetésébe, hanem maguk a falu, Stützenhofen lakói jelölték, noha mindenki tudja róla, hogy meleg, és egy másik fiúval él együtt törvény által szentesített élettársi kapcsolatban. (Az élettársi kapcsolat bejegyzését követő "lagzira" annak idején meghívták az egész helységét, és a fél falu el is ment a lakodalomra.) Az alig 200-lelkes helység plébánosa, Gerhard Swierzek a választások előestéjén felszólította a meleg fiatalembert, hogy önként lépjen vissza a jelöltségtől, de mivel nem maga pályázott a tisztségre, hanem falubelijei jelölték őt, Stangl megtagadta a visszalépést, és végül az összes többi jelöltnél több szavazatot (142-ből 94-et) kapott a március 18-i választáson.

A meleg jelölt nagy népszerűsége ellenére Swierzek plébános nem akarja engedni, hogy Stangl elfoglalja helyét az egyházközség életét irányító testületben. Mint mondja, személyesen nincs semmi kifogása Stangl ellen, ám az egyházjog nem engedi, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális tisztséget töltsön be a vallási életben. (Ezek szerint ha Stangl egyedülálló melegként promiszkuózis, csélcsap életet élne, alkalmas lenne a tisztségre...) Pedig a település egy emberként áll a meleg fiú mögött, akit a polgármester egy lapinterjúban a közösségbe jól beilleszkedett "szuperfickónak", "munkatársként nagy nyereségnek" nevezett.

Az ügy széles nyilvánosságot kapott az országos sajtóban, az egyházi szűkkeblűség mélyen felháborította az osztrák melegszervezeteket és az egyházi reformmozgalmat. A botrány nyomán Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek szombaton, külföldről hazatérve azonnal személyesen fogadta hivatalában a meleg fiatalembert és annak élettársát, a találkozó után pedig médiajelentések szerint kijelentette, olyan megoldást fognak találni, amely "tiszteletben tartja minden érintett méltóságát és az egyházi előírásokat is".

"Nagyon őszinte, kellemes megbeszélés folyt köztem, élettársam és a bíboros közt. Jó érzéssel jöttem el" - mondta Florian Stangl a találkozó után a Die Presse című osztrák lap értesülése szerint. Mindazonáltal még nem tudni, hogy Stangl tagja maradhat-e az egyházközség tanácsának. A jövő héten különféle egyházi testületek vitatják meg a stützenhofeni választás ügyét. Schönborn egyelőre azt a tanúlságot vonta le az ügyből, hogy egyértelműbben kell meghatározni a megválaszthatóság kritériumait.

Hatter.hu

Témák