Nem létező melegfelvonulással hadakozik a grúz ortodox egyház | Háttér Társaság

Nem létező melegfelvonulással hadakozik a grúz ortodox egyház

A grúz ortodox egyház egy olyan melegfelvonulás betiltását követeli, amelyet valószínűleg nem is tervez senki - jelentette a Civil Georgia internetes hírportál.

A grúz patriarkátus augusztus 20-án közleményben szólította fel az állami hatóságokat, hogy ne engedélyezzék a "melegparádét", amelyet a szóbeszéd szerint a fővárosban, Tbilisziben, vagy Batumiban, a fekete-tengeri kikötővárosban tartanának.

Könnyen meglehet azonban, hogy a túlbuzgó keresztény egyház fantomokkal harcol, mert eddig egyetlen szervezet vagy magánszemély sem jelentett be tervet melegfelvonulásra.

"Híresztelések vannak arról, hogy melegparádét akarnak tartani Tbilisziben vagy Batumiban. Felszólítjuk a hatóságokat, hogy ne engedélyezzék a szodomiták és gomorriták nyilvános menetét, amely egy szörnyűséges bűn, a társadalom felháborodásának és zavargásoknak a forrásává válhat" - hangzik a patriarkátus közleménye.

Az első szóbeszéd az állítólagos tervezett melegparádéról három hónapja tűnt fel internetes fórumokon. A bizonyítatlan híreszteléseket annyira komolyan vette Giorgi Khaindrava volt miniszter, jelenlegi ellenzéki politikus, hogy a grúz sajtónak adott nyiltkozataiban "a melegfelvonulás ötletének pártolásával, fontos grúz értékek rombolásával" vádolta meg a kormányt.

A feltételezett melegparádé rövid időre téma volt a május 31-i tbiliszi polgármester-választási kampányban is, amelyben Zviad Dzidziguri, a Konzervatív Párt, és Gogi Topadze, a Gyáriparosok Pártjának jelöltje szembehelyezkedett az állítólagos tervvel.

Az elmúlt hetekben csak tovább erősödtek a szóbeszédek internetes fórumokon és közösségi portálokon, anélkül, hogy bárki is közölte volna, hogy ilyet tervezne.

Sem a hatóságok, sem a grúz melegszervezet, sem bármilyen más szervezet vagy csoport nem erősítette meg, hogy tervezne melegfelvonulást vagy akárcsak tudna bármi ilyesminek a tervéről.

Grúziában eddig egyszer, 2007 júliusában terveztek egyesek által "melegparádénak" minősített nyilvános, szabadtéri toleranciarendezvényt - Mindenki más, mindenki egyenlő mottóval -, de ezt is lefújták az erőszaktól való félelemből, miután a grúz ortodox egyház arra "figyelmeztetett", hogy szexuális kisebbségek bármiféle részvétele összecsapásokhoz vezethet.

A patriarkátus mostani, augusztus 20-i közleményében is gyakorlatilag a melegrendezvény elleni erőszakra bujtogatott, amikor azt hangoztatta, hogy "természetes lenne egy éles társadalmi reagálás a homoszexuálisok parádéjára, és az akár heves összecsapásba is torkollhatna".

A grúz egyház szerint "elképzelhetetlen és teljesen elfogadhatatlan lenne elfogadható életformaként feltüntetni a homoszexualitást egy 2000 éve keresztény országban, ahol a kommunista rendszer káros befolyásának 70 éve ellenére társadalmunk nagy része, vallásától függetlenül, az erkölcsi értékek szilárd védelmezője".

"Az egyház kötelessége újból figyelmeztetni azokat, akik az ember erkölcsi romlását ösztönzik és főleg azokat, akik a homoszexualitást, a leszbianizmust és más buja megnyilvánulásokat pártolják, hogy Isten büntetését vonják magukra és egész nemzetükre" - hangzik a patriarkátus fenyegetése.

Hatter.hu

Témák