"Nem szeretik" a melegeket Dominikán | Háttér Társaság

"Nem szeretik" a melegeket Dominikán

Csúnyán meghurcolták egy amerikai meleg sétahajó két utasát a Dominikai Közösség nevű kicsiny karibi szigetországban, volt brit gyarmaton a múlt héten, mert állítólag mások szeme láttára szexuális aktust végeztek az óceánjáró fedélzetén. A párt leszállították az óceánjáról, rabosították őket és egy nap múlva, pénzbírság fejében engedték szabadon őket. A rendőrségi őrizetben megalázóan bántak velük, és amikor a bíróságra vitték őket, a felhergelt tömeg majdnem meglincselte a párt.

A Kis-Antillák szigetívében fekvő, alig több mint 70 ezer lakosú országocska nem tévesztendő össze a Hispaniola-sziget keleti felét elfoglaló, turistaparadicsomnak számító, sokkal nagyobb, magyarországnyi lakosságú Dominikai Köztársasággal. Függetlenségét mindössze 1978-ban nyerte el, és a brit gyarmatosítás örökségeként törvény üldözi a homoszexualitást.

Denis Jay Mayer 53 éves kaliforniai nyugdíjas seriffhelyettes azt mondta az amerikai sajtónak, biztos abban, hogy őt és 41 éves partnerét, John Robert Hartot, akivel már 17 éve társak, merőben homoszexualitásuk miatt tartóztatták le őket, mert a hatóságok állításával ellentétben nem közösültek kabinjuk erkélyén, legfeljebb "a kelleténél hiányosabban" voltak öltözve. "Ez az egész rettenetes volt. Azt hajtogatták nekünk, hogy nem szeretik a magunkfaját, hogy nem szeretik a melegeket" - mondta Mayer.

A dominikai rendőrök a sétahajó fedélzetéről, a hajó személyzetének segédletével vitték el a párt, amelyet 19 órán át tartottak fogva egy víz, WC, villany nélküli, széklettől és vizelettől bűzlő, csótányokkal, hangyákkal és más bogarakkal teli szűk betoncellában. Rabosításuk után 4-órás kihallgatásnak vetették alá őket. Mayer szerint szodómiával vádolták őket, holott az ő bűne - állítólag - csak az volt, hogy a kabinjában meztelenül, ez erkélyen pedig "majdnem meztelenül" tartózkodott.

A kihallgatótiszt egy ponton megfenyegette, hogy elviszik őket egy kórházba és orvosokkal kerestetik rajtuk/bennük az anális közösülés látható nyomait. Végül ez nem történt meg, mert mint a tiszt később közölte velük, joguk van ezt megtagadni. Mayer szerint a rendőrségi őrizetben embertelenül, megalázóan bántak velük. Mint valami egzotikus állatot, úgy mutogatták őket különféle más hatósági embereknek, akik szemmel látható élvezetet találtak a szidalmazásukban, lebuzizásukban.

Másnap, amikor a bíróság épületéhez vitték őket a fővárosban, Roseau-ban, őrjöngő tömeg várta őket a kapunál. A dühöngő emberek jelszavakat skandáltak és ütögették a rendőrautó tetejét. Hogy elejét vegyék az atrocitásnak, a rendőrök két kört tettek az épülettömb körül, de hiába, a lincselőkből és újságírókból álló tömeg ott várta őket a bejáratnál. Végül a rendőrök a saját testükből képeztek sorfalat, hogy a két amerikai biztonságban bejuthasson a bíróság épületébe.

Miután a férfiak bűnösnek vallották magukat szeméremsértő magatartásban, a bíró néhány rosszalló kifejezés kíséretében kiszabott rájuk közel 900 dollárnyi bírságot, majd közvetlenül a repülőtérre vitték őket. A sétahajó természetesen nélkülük is folytatta útját.

Az óceánjárón mintegy 2000 utas tett kirándulást a karibi szigetvilágban az Atlantis Events dél-kaliforniai utazási iroda szervezésében.

A brit befolyású karibi térség kevésbé toleráns a melegekkel, mint Latin-Amerika többi része. Egy internetes szakportál szerint homofóbiától és erőszaktől tartva az utazási irodák eleve nem szerveznek hajókirándulásokat olyan országokba, mint Jamaica vagy Barbados, de nem szívesen látott vendégek a melegek Grenadán és a Kajmán-szigeteken sem. Ez utóbbi hatóságai vallási csoportok hisztériakeltése nyomán 2010-ben megtagadták a kikötési engedélyt egy meleg sétahajótól, holott az országban nem is tiltja törvény a homoszexualitást.

Hatter.hu

Témák