Nőül vette társát az olasz képviselőnő, az egyház támadja | Háttér Társaság

Nőül vette társát az olasz képviselőnő, az egyház támadja

Paola Concia és Ricarda TrautmannSértő, durva hangnemű vezércikkben támadta az olasz püspöki kar szócsöve Paola Concia parlamenti képviselőnőt, aki a múlt hét végén a németországi Frankfurtban "házasságot" kötött német partnerével, Ricarda Trautmann kriminológussal. Az Avvenire című lap azzal vádolta a bevallottan leszbikus képviselőnőt, hogy esküvője merő politikai propaganda, provokáció és nyerészkedés volt.

A balközép Demokrata Párt (PD) homoszexualitását nyíltan vállaló és a melegjogokért harcosan kiálló képviselője, a 48 éves Paola Concia három és fél éve ismerkedett meg ma 44 éves kedvesével Rómával, és 2009 óta együtt élnek az olasz fővárosban. A "házasságot" azért kötötték Németországban, mert Olaszországban nincs lehetőség az azonos neműek házasságára, de még az élettársi kapcsolat bejegyeztetésére sem.

Az augusztus 5-i frankfurti esküvőről exkluzív riportban számolt be a Vanity Fair olasz társasági magazin, ennek nyomán pedig az egész olasz sajtó és média. Az olasz katolikus egyházat éppen ez zavarja, a nagy nyilvánosság; az Avvenire vezércikke azzal a sértő váddal állt elő, hogy a két nő egyáltalán nem egy 'házasságot' ünnepelt, hanem egy "ügyet", az egész szertartás egy politikai akció volt azzal a céllal, hogy "kiprovokáljanak egy sokadik terméketlen vitát" (a melegek jogairól).

Az esküvőA lap szerint Paola és Ricarda Olaszországban is szerethette volna egymást és élhetett volna együtt (értsd: továbbra is titokban, jogfosztottan), "ám ők riporterek és fotósok népes hada kíséretében inkább Németországba repültek". A vezércikk ráadásul még azzal is megpróbálja besározni a melegjogi aktivistaként is ismert politikust, hogy azt sugallja, anyagi haszonszerzés céljából "esküvőjét eladta" a társasági magazinnak.

Paola Concia tagadja, hogy "pénzzé tették" volna a meghitt eseményt. Mint mondta, ingyen adták át a Vanity Fairnek az exkluzív közlés jogát, mert azt akarták, hogy igaz és senki érzelmeit nem sértő beszámoló lásson napvilágot az esküvőről. "Senki sem házasodik provokáció céljából, és ilyesmit egyetlen heteroszexuális párnak sem mondtak volna" - hangsúlyozta a politikus.

Mintegy a püspöki kar támadására válaszként Paola Concia közzétette azt a levelet, amelyet kora és egészségi állapota miatt Németorszába elutazni nem tudó, 80 év fölötti édesapja írt neki, és amelyet felolvastak a frankfurti esküvői szertartáson. A sokat megélt idős ember ebben hangsúlyozza, hogy "noha a kettőtök szerelme más, de ettől még nem kevésbé erős és tiszta".

"Csak ti tudhatjátok, milyen kemény, nehéz és fájdalmas volt eljutni a boldogság e pontjáig. Már túl vagyok a 80-on, és számára sem volt könnyű megérteni és teljesen elfogadni. Holnap hazajöttek és máris szembekerültök az intoleranciával és bizonyos esetekben egyenesen a gyűlölettel az iránt, aki a szeretetet választotta. De sem nekem, sem másnak nem tartoztok elszámolással, csakis egymásnak. Mert a szeretethez való jogot az égben írják, nem pedig a földön..." - írta az idős édesapa.

A képviselőnő bejelentette, hogy beperli a cikk szerzőjét, mert bár politikusként higgadtan fogadja a kritikákat, az alaptalán vádaskodást nem fogadhatja el.

Hatter.hu

 

Témák