Nyilvánosság elé tárta másságát egy amerikai pap | Háttér Társaság

Nyilvánosság elé tárta másságát egy amerikai pap

Nyilvánosság elé tárta saját, eddig gondosan titkolt homoszexualitását egy amerikai vallási közösség mindeddig példás családapának látszó vezetője, hogy úgymond ezzel is segítse megelőzni meleg tizenévesek öngyilkosságát.

Jim Swilley, a georgiai Conyersben lévő Church in the New szabadegyház ("megatemplom") alapítója és vezetője előbb családjának és híveinek vallotta be vonzalmát a saját neme iránt, majd helyi tévécsatornákon is nyilakozott előbújásáról.

A kétszeresen elvált, négygyermekes családapa elmondta, hogy kisfiú kora óta a férfiakhoz vonzódik, ennek ellenére a társadalmi nyomás hatására megnősült és felesége, Debbie, kezdettől fogva ismert a titkát. "Azt hiszem, egyes nők azért mennek férjhez meleg férfihoz, mert szentül hiszik, hogy meg tudják változtatni őt" - mondta az 52 éves prédikátor, aki 25 éve alapította magának a ma már több ezer hívet tömörítő, semmiféle hagyományos felekezethez sem tartozó vallási közösséget.

Az immár elvált házaspár 21 éven át őrizte a közös titkot, nemrég azonban a volt feleség, aki egyben a segédlelkésze is, azzal állt elő, hogy nem kéne többé hazugságban élnie, hanem aszerint kellene élnie, amit prédikál a kisegyház mottója alapján is: "való emberek egy való Istent tapasztalnak meg a való világban".

Felesége biztatására Swilley fontolóra vette az előbújást, amihez állítása szerint a végső lökést a közelmúlt egész Amerikát megrázó melegtini-öngyilkossági hulláma adta meg. A tévében elmondta, hogy a túlnyomórészt támogató üzenetek mellett kap mocskolódó, gyűlölködő reakciókat is - egyebek közt legalább egy konzervatív keresztény blog részéről -, "de ha csak egyetlen tizenéves életét is sikerül megmenteni, már megérte".

A szeretet és a támogatás megnyilvánulásai amúgy is messze felülmúlják a gyűlölködő, gyalázkodó reakciókat, a Facebookon például pillanatok alatt 5000-re szökött fel a "barátainak" száma. Fő támogatója a családja maradt, beleértve volt feleségét is.

A Rockdale megyei megatemplom vezetője bízik abban is, hogy előbújása segít változatni az emberek viszonyán a homoszexualitáshoz. "Tudom, hogy sok heteró szerint ez választás kérdése, de nem az" - jelentette ki a Channel 2 helyi tévé talkshow-jában.

Amerikában az ehhez hasonló, felekezeten kívüli "megatemplomok", szabadegyházak sikeres hatalmi és üzleti vállalkozások.

Hatter.hu

Témák