Oltár elé léphetnek Dániában az azonos nemű párok | Háttér Társaság

Oltár elé léphetnek Dániában az azonos nemű párok

Az oltár előtt is megpecsételhetik egybekelésüket a jövőben Dániában az azonos nemű párok - döntött csütörtökön a koppenhágai parlament. A dán törvényhozás nagy többséggel - 85:24 arányban, 2 tartózkodás mellett - fogadta el az egyházügyi miniszter, Manu Sareen erre vonatkozó indítványát. Eszerint a hónap közepétől a skandináv országban az azonos nemű párok egyházi esküvőt is tarthatnak, és a boldogító igent az oltár előtt mondhatják ki.

Az új szabályozás az evangélikus egyházra vonatkozik; Dániában a lakosság 80 százaléka ehhez a felekezethez tartozik.

A parlament döntését a Folketing épületében a meleg és leszbikus mozgalom jelenlévő tagjai hatalmas ujjongással fogadták. Az új jogszabályt kezdeményező egyházügyi miniszter kijelentette, hogy a törvény elfogadása "óriási előrelépés az egyenlőség terén". A törvény június 15-én lép hatályba.

Dánia mindig is úttörő szerepet vállalt ezen a téren. 1989-ben az európai országok közül Dánia volt az első, amely engedélyezte a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Az evangélikus Dán Népegyház lelkészeinek egy része erőteljesen ellenzi az azonos neműek egyházi esküvőjét. A törvény életbe lépését követően ők - saját döntésük alapján - megtagadhatják, hogy melegeket és leszbikusokat összeadjanak.

A pártok közül egyedül a jobboldali-populista Dán Néppárt szavazott egységesen a melegek egyházi esküvőjének engedélyezése ellen; a parlamentből a legutóbbi választásokon kikerült kereszténydemokraták bíróság előtt akarják megtámadni azzal az ürüggyel, hogy az úgymond sérti a vallásszabadságot. Per Oerum Joergensen volt kereszténydemokrata képviselő azt mondta a Politiken című lapban, hogy egy friss felmérés szerint 440 ezer hívő tervezi a kilépést az egyházból az azonos nemű párok templomi esküvőjének lehetővé tétele miatt.

A Politiken kommentárja szerint a törvény elfogadása "nemcsak a homoszexuálisok győzelme, hanem a Dániáról, mint  haladó és sokszínű országról kialakult, az utóbbi időben elhalványult imázsé, és a kispolgáriság, a korlátoltság és a feketébe hajló vallásosság szövetségéé is, amely a legutóbbi jobboldali kormányzás idején tömegesen aratott reakciós győzelmeket".

 

ttér/MTI

Témák