Ortodox rabbik a melegek elfogadásáért | Háttér Társaság

Ortodox rabbik a melegek elfogadásáért

Több mint 100 ortodox rabbi nyilatkozatban szólította fel az óhitű zsidókat, hogy vallási közösségük teljes jogú tagjaként fogadják el a gyakorló homoszexuálisokat és gyermekeiket. A nyilatkozat elfogadásra buzdítja a szülőket és más hozzátartozókat is, és óva int attól, hogy heteroszexuális házasságba vagy konzerziós terápiára kényszerítsék a meleg zsidókat.

Bár a judaizmus nem adhatja jóváhagyását azonos neműek esküvőszerű szertartásaira, az (ortodox) közösségnek teljes jogú tagként kell befogadnia a zsinagógába vagy az iskolába a gyakorló homoszexuálisokat és vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekeiket - szögezi le a felhívás, amely szerint a kizárólag a saját nemükhöz vonzódó zsidók megpróbálkozhatnak ugyan az áttérési terápiával, ha fölöslegesnek vagy veszélyesnek érzik magukat, de - mutat rá - a mentális egészséggel foglalkozó szakértők legjobb esetben is hatástalannak találják ezeket a terápiákat, rosszabb esetben pedig egyenesen ártalmasnak.

A dokumentum ellenzi az ortodox zsidó közösség bármely olyan homoszexuális tagjának erőszakos leleplezését, aki önként nem vállalja másságát, és arra "bátorítja" a homoszexuális párkapcsolatban élő zsidók szüleit és családtagjait is, hogy tegyenek meg mindent a harmonikus családi kapcsolatok fenntartására.

A szokatlan felhívást főleg befolyásos észak-amerikai zsidó papok írták alá, de jelentős számban vannak köztük izraeli rabbik is. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy a vallási törvények a homoszexuális aktusokat tiltják, nem pedig a homoszexuális vonzalmat, a szexuálisan aktív melegeknek pedig azt tanácsolják, hogy "legjobb tudásuk szerint" tartsák be a vallási parancsolatokat.

A nyilatkozat eddig soha nem látott mértékben fogadja el a homoszexualitást az ortodox zsidó világban. Vallásos melegaktivisták szerint azonban még ez a dokumentum is komoly hiányosságokat mutat fel, például azt az ostobaságot tartalmazza, hogy "a homoszexuális orientáció növeli az öngyilkosság kockázatát a tizenévesek körében". - Nem a homoszexuális irányultság, hanem az intolerancia és az elfogadás hiánya növeli az öngyilkosság kockázatát - mutatnak rá.

Hatter.hu

Témák