Ösztöndíjat kapott a hatalommal szembeszegülő leszbikus amerikai gimnazista | Háttér Társaság

Ösztöndíjat kapott a hatalommal szembeszegülő leszbikus amerikai gimnazista

Harmincezer dolláros ösztöndíjat kapott egyetemi tanulmányaihoz egy internetes honlaptól az a 18 éves amerikai diáklány, aki azért küzd, hogy a heteró társaihoz hasonlóan ő is a kedvesével vehessen részt a szalagavatón.

Constance McMillennek, az Itawamba megyei gimnázium végzősének Ellen DeGeneres, az ugyancsak leszbikus televíziós showwoman nyújtotta át pénteken saját műsorában (The Ellen DeGeneres Show) a www.tonic.com portál csekkjét.

Ellen DeGeneres azt mondta a mississippi lánynak, hogy a csodálja őt bátorságáért, amellyel szembeszegült az iskolai hatóságokkal.

Constance előre jelezte az iskolának, hogy azonos nemű partnerével szeretne részt venni a minden amerikai diák életében nagy eseménynek számító bálon. Az oktatási hatóságok azonban közölték vele, hogy csak másnemű partner megengedett, s ha mégis magával vinné kedvesét, nem táncolhatnak egymással és nem foghatják meg egymás kezét.

A lány nem törődött bele ebbe, és a szalagavatóból országos ügy lett. A helyi iskolaszék végül a diszkrimináció vádjától tartva úgy döntött, inkább meg sem tartják a szalagavatót.

Mint Constance a showban elmondta, osztálytársai most őrá haragszanak a bál elmaradása miatt.

A bál lefújása miatt az American Civil Liberties Union beperelte az iskolát, az első meghallgatás hétfőn lesz az ügyben.

A bátor lányt megjutalmazó internetes portál saját bevallása szerint "a hétköznapi jócselekedetek" előmozdításával foglalkozik.

Hatter.hu

Témák