Ötezer rendőr vigyáz ezer felvonulóra vasárnap Belgrádban | Háttér Társaság

Ötezer rendőr vigyáz ezer felvonulóra vasárnap Belgrádban

A szerbiai demokrácia fontos fokmérője lesz, hogy tudják-e garantálni a vasárnapi belgrádi melegfelvonulás biztonságát - figyelmeztették nemzetközi szervezetek Szerbiát. Ezer résztvevőre számítanak a szervezők, a biztonságukra ötezer rendőr fog vigyázni. Az ortodox egyház, amely tavaly élesen támadta a felvonulást, idén eddig nem foglalt állást.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Amnesty International szerbiai irodáinak csütörtöki állásfoglalása szerint a szerb demokrácia érettségének a próbája is lesz, hogy a szerb államnak sikerül-e biztosítania, hogy polgárainak egy csoportja biztonságban gyakorolhassa jogait.

Tavaly az utolsó pillanatban lefújták a melegfelvonulást, mert a rendőrség közölte, nem tudja szavatolni a résztvevők biztonságát. Idén a szervezőbizottság minden apró részletről egyeztet a rendőrséggel - mondta el a B92 tv-nek Bojan Stojanovic, az egyik szervező. A gyűlekezőhely a kormány épületével szembeni park lesz.

Az is változás tavalyhoz képest, hogy több magas rangú kormányzati tisztségviselő - köztük Boris Tadic államfő és Slavica Djukic-Dejanovic parlamenti elnök - már hetekkel előre nyilvánosan támogatásáról biztosította a menetet.

Svetozar Ciplic, a szerb kormány emberi jogi minisztere azt ígérte, hogy legalább két másik miniszter és több parlamenti képviselő társaságában részt vesz a vasárnapi felvonuláson, és "ez a nap bekerül a modern Szerbia történelmének lapjaira". Részvételét ígérte Vincent Degert, az Európai Unió belgrádi képviseletének vezetője is.

A hatóságok mellett szélsőjobboldali és nacionalista ellentüntetők is készülnek a hét végi eseményre. Az Obraz (Becsület) nevű soviniszta szervezet például szombatra gyűlést hirdetett "a családok védelme" érdekében. Más csoportok nem közvetlenül a melegfelvonulás ellen, hanem az azt engedélyező és támogató hatóságok ellen akar tüntetni a felvonulás ürügyén.

A szerb ortodox egyház, amely tavaly bírálta a melegfelvonulást, idén egyelőre nem foglalt állást.

Szerbiában még mindig igen magas a homoszexualitást szélsőségesen elutasítók aránya. Egy idei fölmérés szerint minden ötödik ember egyetért a melegekkel szembeni fizikai erőszakkal, és minden második úgy gondolja, hogy az államnak föl kellene lépnie a homoszexualitással szemben.

Az első belgrádi melegfelvonulást 2001-ben akarták megtartani, de szélsőjobboldaliak rátámadtak a gyülekező résztvevőkre, és sokukat összeverték. Azóta nem is tartották meg a meleg büszkeség napját Szerbiában.

Hatter.hu

Témák