Parádésan szerepelt A parádé a Berlinalén | Háttér Társaság

Parádésan szerepelt A parádé a Berlinalén

Jelenet a filmbőlTöbb díjat is elhozott a 62. Berlini Filmfesztiválról A parádé (Parada) című szerb melegkomédia, amely a homoszexualitás tabutémájának humoros feldolgozásával próbálja újra összehozni a polgárháborúban szétszakadt balkáni népeket, szertefoszlatni az előítéleteket, a gyűlölködést. A hazájában is kasszasiker produkció Berlinben elnyerte a Panoráma-szekció közönségdíját, az Ökumenikus Zsűri elismerését és a Siegessäule német melegmagazin olvasóinak díját.

A rendező, Srdjan Dragojevic elmondta a Tanjug hírügynökségnek, nagyon büszke arra, hogy három nagyon különböző fórumtól kapott elismerést. "Valahogy úgy tűnik, hogy nagyon különböző emberek egyesültek a filmünk iránti szeretetükben" - mondta. A vígjátékban háborús veteránok, egykori halálos ellenségek fognak össze, hogy megvédjék a belgrádi melegfelvonulást a huligánoktól.

A fekete komédiát öt alkalommal vetítették, mindannyiszor telt ház előtt, a jegyek napokkal előre elkeltek, és egy délelőtti vetítést 10 perc szűnni nem akaró taps követett - idézte fel a rendező, hozzátéve, hogy "mindez nem meglepő, hiszen Berlin is multikulturális, többnemzetiségű, miként a mi térségünk is".

"A közönség, németek és exjugoszlávok, macsók és kifinomultak, melegek és heterók, fiatalok és öregek elbűvölő keveréke ugyanúgy a kacagásban és a pozitív energiában egyesült, mint közönségünk a volt Jugoszláviában" - állapította meg.

A fesztivál első hét napján 11 országba adták el A parádét, amelyet rövid idő alatt több mint félmillióan néztek meg a mozikban a volt Jugoszlávia utódállamaiban is. A rendező úgy tudja, A parádé volt a legtöbbet emlegetett film a berlini fesztiválon, ami nagy megtiszteltetés, mivel különböző szekciókban összesen 1200 alkotást mutattak be.

A parádé "Különleges említést" kapott a protestáns és katolikus egyházak nemzetközi filmes szervezeteinek (Interfilm és Signis) bíráitól, az úgynevezett Ökumenikus Zsűritől, amely alapszabálya szerint az Evangéliummal összhangban álló cselekedeteket, emberi tapasztalásokat ábrázol, illetve spirituális, emberi vagy társadalmi értékekre teszi érzékennyé a nézőket.

A Parada egyetlen elismerést sem kapott viszont a melegtémájú filmeket díjazó Teddy Award kategóriában, amelyben a Keep The Lights On című amerikai produkció nyerte a fődíjat.

Hatter.hu

Témák