Példásan neveli fogadott fiókáját a meleg pingvinpár | Háttér Társaság

Példásan neveli fogadott fiókáját a meleg pingvinpár

Az odensei meleg pingvinpár fogadott fiókájukkalPéldásan neveli fogadott fiókáját egy homoszexuális hím pingvinpár a dániai Odense állatkertjében; a meleg szerelmespár egy anyai ösztönt nélkülöző nőstény elhagyott tojását költötte ki - írja a The Copenhagen Post című angol nyelvű dán lap. 

A tartós párkapcsolatban együttélő hím császárpingvinekben annyira buzgott a szülői ösztön, hogy tojás híján döglött heringet próbáltak meg kikölteni. Végül a véletlen sietett a segítségükre: egy nőstény pingvinnek - császárpingvinek körében rendkívül szokatlan módon - két, különböző apától származó tojása "született". Az anya előbb az első tojás apját hagyta magára a kiköltendő ívadékkal, majd a második apát is faképnél hagyta az általa nemzett tojással együtt.

Az állatkert gondozói sajnálták volna veszni hagyni a pingvintojást, ezért úgy döntöttek, hogy a meleg madárpárral kísérlik meg kiköltetni a második tojást, és felneveltetni a születendő pingvincsibét. A biztonság kedvéért azonban előtte egy műtojással tettek próbát a meleg hímek szülői elkötelezettségét illetően.

A hímek annak rendje s módja szerint kiköltötték az alájuk rakott valódi pingvintojást, és most büszkén és kellő törődéssel nevelik csemetéjüket, amely szemlátomást teljesen normálisan fejlődik.

Az állatkert zoológusa szerint nagyon ritka, hogy nőstény császárpingvin két tojást rakjon egy tenyészperiódusban, rendszerint három periódusban tojnak összesen két tojást. A szokatlanul termékeny nősténynek most szemlátomást nem volt kedve két tojást kikölteni, vagy két utódot felnevelni.

A császárpingvinpárok szorosan egymásra vannak utalva tojások kiköltése során, mert míg az egyiküknek állandóan a tojáson kell ülnie, a másiknak táplálékról kell gondoskodnia, amit felváltva csinálnak. A szupertermékeny nőstény által elhagyott (első) hím egyedül költötte ki a tojást, ami csak azért volt lehetséges, mert költés közben az állatgondozók gondoskodtak a táplálásáról.

A hím pingvinpár sikeres költése nyomán az odensei gondozók a jövőben a meleg madárpárokkal költetik ki az elhagyott tojásokat - olvasható a The Copenhagen Post honlapján.

Hatter.hu

Témák