"Szexuális" forradalom a lengyel parlamentben | Háttér Társaság

"Szexuális" forradalom a lengyel parlamentben

Robert Biedron és Anna Grodzka a parlamenti padsorokban

Letette az esküt az új lengyel parlament hétfői alakuló ülésén Lengyelország első, Európa második transznemű képviselője, Anna Grodzka, és a homoszexualitását nyíltan vállaló első lengyel honatya, Robert Biedron; két történelmi premierrel van szó, amelyek a hagyományosan katolikus országban végbemenő mély társadalmi változásokról tanúskodnak. A férfiból nővé operált Grodzkának - előzetes aggodalmaival ellentétben - szívélyes fogadtatásban volt része, kezet rázott vele Donald Tusk miniszterelnök is.

A transznemű képviselenővel több kollégája is kezet fogott, amikor belépett az ülésterembe, sőt egy férfi képviselőtársa arcon csókolta. Később bemutatták Tusk kormányfőnek is, aki ugyancsak kezet fogott vele. Anna Grodzka az egyik vezető lengyel melegjogi aktivista, Robert Biedron mellett foglalt helyet, akinek személyében egy bevallottan homoszexuális is ugyancsak először került be a szejmbe; mindkettejüket a Palikot Mozgalma nevű ultraliberális és antiklerikális párt listáján választották be a parlamentbe.

Anna Grodzka leteszi az eskütAz 57 éves Anna Grodzkát mélyen megindította a parlament nyitó ülése, amely a himnusszal kezdődött, és amelyen később letette az esküt. "Szimbolikus pillanat volt, de ez nem az én érdemem, hanem a lengyel népé, amely így választott. Egy modern Lengyelországot akartak, a sokféleség előtt nyitott Lengyelországot, egy olyan országot, ahol mindenki otthon érezheti magát másságától függetlenül. Nem csalatkozhatnak a várakozásaikban" - mondta Grodzka, aki izgult, hogyan fogadják a Tisztelt Házban.

A transzszexuális képviselőjelölt megválasztásával a bigott katolicizmus fellegvárának tartott Lengyelország a világ élvonalába katapultálta magát a szexuális kisebbségek témakörében, legalábbis egyetlen vonatkozásban: Anna Grodzka a harmadik transznemű országgyűlési képviselő a világon a szintén teljesen új emberré átoperált új-zélandi Georgina Beyer és az önmagát transzneműként meghatározó - nőként élő, de nem átműtött - olasz Vladimir Luxuria után.

A melegek látványos győzelmét hozó október 9-i választások óta sok lengyel meleg ünnepi hangulatban van. "Lengyelország kiállta a nyugati civilizáció vizsgáját" - írta egy leszbikus blogger. "Anna, Robert, bennetek van az egész mozgalom reménysége. Most fontos, hogy méltó módon képviseljetek bennünket, mégpedig úgy, hogy megváltozzon rólunk az emberek véleménye" - írta egy internetes fórumon egy fiatal lengyel meleg. Korábban is voltak homoszexuálisok a lengyel parlamentben, de eddig egyetlen egy sem merte vállalni a másságát. A bevallottan meleg Robert Biedon becslése szerint az előző ciklusban 18 meleg, illetve leszbikus képviselő lehetett a szejmben.

Robert Biedron és Anna Grodzka a himnuszt énekliBiedron - és főleg Grodzka - bekerülése a törvényhozása természetesen nem mindenkinek tetszik. "Nézzétek, hogyan szavaztak a fiatalok! Borzalmas! Egy férfiból lett nő jutott be a parlamentbe. Egy transzvesztita! Egy szodomita a szejmben!" - szörnyűlködött a Radio Maryja ókonzervatív katolikus rádió mikrofonja előtt Tadeusz Rydzyk hírhedt redemptorista szerzetes, a nacionalista-klerikális rádió főnöke.

A parlamentbe elsőre bekerült és mindjárt a harmadik legerősebbé vált Palikot-féle párt várhatóan kezdeményezni fogja a melegek élettársi kapcsolatának, esetleg házasságának az elismerését. Jellemzően a melegjogokat pártoló Janusz Palikot kedvenc írója a homoszexuális Witold Gombrowicz, akinek legismertebb művében, a Transzatlantikban a főhős egy dezertőr és léha alak, aki a második világháború kitörésekor nem hajlandó a fronton harcolni, ehelyett vad homoerotikus bonyodalmakba keveredik a távoló Argentínában.

Hatter.hu

 

 

 

 

 

Témák