Támadja a szlovák katolikus egyház a szombati pozsonyi melegfelvonulást | Háttér Társaság

Támadja a szlovák katolikus egyház a szombati pozsonyi melegfelvonulást

Tiltakozott a szlovák katolikus püspöki kar elnöke, Stanislav Zvolensky pozsonyi érsek az ellen, hogy homoszexuális párok szimbolikusan házasságot kötnek a Milan Ftacnik főpolgármester védnöksége alatt zajló szombati pozsonyi melegfelvonulás részeként; a szlovák egyház feje "mély sajnálkozását" fejezte ki az esemény miatt, amely szerinte "relativizálja Szlovákia jogrendjét" és a házasság fogalmának megváltoztatását célozza.

A pozsonyi főpolgármester támogatja a szlovák fővárosban tartandó 3. melegfelvonulást, de a jelképes esküvőkkel ő sem okvetlenül ért egyet. "A házasság ügye meglehetősen kényes, és az esküvők válthatják ki a legélénkebb visszhangokat. Ha én szervező lennék, talán megfontolnám a megtartásukat" - mondta Ftacnik. A polgármester szerint maga a felvonulás lökést adhat a szélesebb társadalmi vitához.

"Nem tehetünk úgy, mintha a másféle szexuális irányultságú emberek kérdése nem létezne Szlovákiában. Nem zárhatjuk a szekrénybe és nem nyilváníthatjuk tabuvá a témát" - mondta. Ftacnik szerint a melegek valós problémákkal néznek szembe, válaszokat akarnak a társadalomtól, és a kérdést meg kell oldalni. "Ha nem vitatjuk meg, nem jutunk semmiféle megoldásra. A felvonulás felhívás a párbeszédre, amely által a szlovák társadalomnak is elfogadható megoldást találhatunk, és meghatározhatjuk annak határait, hogy mi elfogadható és mi nem" - érvelt.

A pozsonyi rendőrség állítólag felkészült a déli 1 órakor kezdődő felvonulás védelmére, de a főpolgármester szóvivője, Lubomir Andrássy szerint a szervezők felelősek a rendezvény biztonságáért, ezért felszólította őket, hogy úgymond "kerüljék a provokációkat".

A nyitóbeszédet Monika Benova szociáldemokrata párti szlovák európai parlamenti képviselő és Ulrike Lunacek zöldpárti osztrák EP-képviselő fogja tartani, akit az első pozsonyi melegfelvonulás idején, 2010-ben még kővel dobált meg egy fiatal férfi.

Hatter.hu

Témák