Templomban is létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat Nagy-Britanniában | Háttér Társaság

Templomban is létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat Nagy-Britanniában

 

Nagy-Britanniában december 5-től feloldják a bejegyzett élettársi kapcsolat templomi létesítésére vonatkozó tilalmat - értesült a brit sajtó. Az egyházak maguk dönthetik el, hogy celebrálnak-e "melegesküvőket".

A melegek által régóta várt változtatást Lynne Featherstone esélyegyenlőségi miniszter, liberális-demokrata parlamenti képviselő jelentette be egy interpellációra válaszolva. A miniszter hangsúlyozta, hogy az egyházakat nem kötelezik a meleg párok megáldására, az egyes felekezetek szabadon dönthetnek arról, hogy engedélyeznek-e ilyen szertartást a templomaikban és egyéb helyiségeikben.

Nagy-Britanniában már 2005 óta lehetőség van azonos neműek számára bejegyzett élettársi kapcsolat megkötésére, de törvény tiltja, hogy ilyen szertartást templomban vagy bármilyen más kultikus helyszínen tartsanak.

Egyes kisebb felekezetek, így például a kvékerek, az unitáriusok vagy liberális zsidó hitközségek már jelezték, hogy szeretnének meleg párokat is "esketni".

Az anglikán államegyház hivatalosan nem engedélyezi homoszexuális párok "esküvői" szertartásának megtartását az egyház létesítményeiben, de egyes papjai várhatóan dacolni fognak a tilalommal, és ez erodálhatja az egyház eltökéltségét.

Nagy-Britanniában évente mintegy 5500 bejegyzett élettársi kapcsolat létesül, és becslések szerint évente 1500 pár tarthat igényt a templomi szertartásra.

Hatter.hu

 

Témák