Templomi szertartást is akar az anglikán pap, aki elveszi 40 évvel fiatalabb afrikai partnerét | Háttér Társaság

Templomi szertartást is akar az anglikán pap, aki elveszi 40 évvel fiatalabb afrikai partnerét

Egy 64 éves nagy-britanniai anglikán lelkész elveszi 25 éves nigériai partnerét, a polgári esküvő után valamilyen egyházi szertartással "látható példát" akar kínálni a templomban titokban házasodó pároknak, és az egyházi előírással ellentétben nem ígér önmegtartóztatást házaséletében.

Colin Coward, a devizesi (Wiltshire, Anglia) Keresztelő Szent János templom papja 2007-ben, a nyugat-afrikai Togóban, egy vallási konferencián ismerkedett meg kedvesével, Bobby Ikekhuane Egbele nigériai manökennel, divattervezővel, aki a Bobafrique online boltban árusítja saját maga tervezte ruháit.

A pár, amely tavaly eljegyezte egymást, október 9-én járul anyakönyvvezető elé Devizesben, egybekelésüket pedig valamilyen egyházi szertartással is szentesíteni akarják a templomban - írta a The Daily Telegraph című brit lap. A nyilvános templomi "esküvővel" Colin Coward "látható példát" akar kínálni más vallásos homoszexuálisoknak, akik kényelmetlenül érzik magukat az egyházban és titokban házasodnak templomban.

"Tudom, hogy az áldási ceremónia nagyon kényes kérdés, sokan elborzadással tekintenek rá. De mindketten mélyen vallásosak vagyunk, és elképzelhetetlen számomra, hogy ne ünnepeljük meg egybekelésünket a gyülekezettel és barátainkkal" - mondta az építészből lett, 1978-ban felszentelt pap.

A rítus formálisan nem lehet áldás, mert az anglikán egyház tiltja homoszexuális párok megáldását; a salisburyi püspökség szóvivője szerint ehelyett "barátságot ünneplő eucharisztikus szertartásra" (úrvacsorára) adtak engedélyt.

"Az egyház majdnem bármit megáldhat: állatokat, bombákat, hadihajókat, háborúba induló hadseregeket, de meleg párokat nem. Ez nem furcsa?" - méltatlankodott a lelkész, aki elmondta, hogy egy nagyon gondosan megfogalmazott formulát fognak használni, ügyelve arra, hogy kettejük kapcsolata vonatkozásában nem szerepeljen az "áldás" kifejezés.

A házasulandó lelkész nem volt hajlandó megerősíteni, hogy önmegtartóztató életet fog élni törvényileg is szentesített párkapcsolatában, holott az anglikán egyház szüzességet vár el felszentelt homoszexuális papjaitól. A testiséget csak házasságban engedélyezi, márpedig a bejegyzett élettársi kapcsolat nem számít házasságnak az egyház szemében.

Coward azt mondta, hogy elutasító választ fog adni abban a nagyon valószínűtlen esetben, ha püspöke felkérné szüzességi fogadalmának betartására. Szerinte ez egy nagyon "tolakodó" kérés lenne, s a püspökök többsége amúgy is szemet huny a létező valóság fölött.

Colin Coward 1991-ben vállalta fel homoszexualitását, 1995-ben pedig megalapította a Changing Attitude nevű (melegbarát) reformmozgalmat, amelynek célja az egyház el-, illetve befogadóbbá tétele. A nigériai fiatalembernek jövő júliusig szóló vízuma van; az esküvővel megkapja az állandó tartózkodási engedélyt, négy év elteltével pedig brit állampolgárságot is igényelhet.

Hatter.hu

Témák