Tilos a fiatalkorú melegek kényszerátnevelése Kaliforniában | Háttér Társaság

Tilos a fiatalkorú melegek kényszerátnevelése Kaliforniában

Aláírta a fiatalkorú melegek heteroszexuálissá alakítását célzó terápia betiltásáról szóló vitatott törvényjavaslatot Jerry Brown kaliforniai kormányzó, így Kalifornia lett az első amerikai szövetségi állam, ahol tiltják a pszichológiai károkat okozó gyakorlat folytatását. A lépés jelentős győzelemnek számít a melegjogi aktivisták számára, akik szerint az átalakító (konverziós) terápiának - amelyet "helyrehozó", reparatív terápiának is neveznek - nincs orvosi alapja, mert a homoszexualitás nem rendellenesség.

Brown a Twitteren közzétett rövid üzenetében hangsúlyozta, hogy azért támogatta a törvényjavaslatot, mert az "tudományos alapok nélküli +terápiát+ tilt be, amely fiatal embereket hajszolt depresszióba és öngyilkosságba". A törvényjavaslat támogatója, Ted Lieu szenátor elmondta, hogy az új törvény egy férfi emlékének szóló gesztus, aki öngyilkosságot követett el, miután átesett a terápián.

Az intézkedés meggátolja, hogy a 18 év alatti gyerekek és kamaszok szexuális irányultságát megkíséreljék megváltoztatni. Mások mellett megkapta a Kaliforniai Pszichológiai Társaság és a Kaliforniai Viselkedéstudományi Tanács támogatását is. "Az lmbt fiatalok mostantól védve lesznek egy olyan gyakorlattól, amely nemcsak áltudományként lepleződött le, de bebizonyosodott róla az is, hogy drasztikusan negatív hatással van jóllétükre" - tudatta közleményében Chad Griffin, a Human Rights Campaign nevű melegjogi szervezet elnöke, aki egyúttal sürgette a többi amerikai államot, hogy kövessék a kaliforniai példát.

Lieu emlékeztetett arra, hogy a terápia úttörőjének számító pszichiáter, Robert Spitzer azóta visszavonta azt, és bocsánatot kért a meleg és leszbikus közösségtől. "Ha bárkinek, bármilyen kétsége van, hogy az efféle gyakorlat kártékony, akkor csak meg kell hallgatnia azoknak az áldozatoknak a beszámolóit, akik átestek ezen a goromba kezelésen" - tette hozzá a közleményben.

A törvényjavaslat jogi áttekintésének időszakában meghallgatták olyan emberek tanúvallomását is, akik az érintett közösség tagjaként átestek a kezelésen, és akik elmondták, hogy miért kívánják a gyakorlat betiltását. "Az úgynevezett konverziós terápia melegellenes gyakorlata fiatal kamaszként tönkretette az életemet, és elszakított a családomtól" - mondta el tanúként a jogalkotóknak Ryan Kendall. Néhány, a melegségét nyíltan vállaló jogalkotó érzelmekkel telt beszédben támogatta az intézkedést, megosztva a többiekkel, hogy miként zaklatták őket fiatalon szexuális irányultságuk miatt.

A törvényjavaslat támogatói szerint minden vezető orvosi és mentális egészséggel foglalkozó szervezet, köztük az Amerikai Orvosi Szövetség és az Amerikai Pszichiátriai Társaság is elítélte a gyakorlatot. Ellenzői szerint a törvény csorbítja a szülők jogát arra, hogy választási lehetőséget kínáljanak fel gyerekeiknek, és véleményük szerint a politikusoknak nem kellene szabályozniuk olyan dolgokat, amelyek eldöntése orvosi testületekre tartozna. A tilalmi intézkedés 2013. január elsejével lép hatályba.

Hatter.hu/MTI

Témák