Titkos klinikák százaiban "gyógyítják" a melegeket Ecuadorban | Háttér Társaság

Titkos klinikák százaiban "gyógyítják" a melegeket Ecuadorban

 

Ecuadorban a hatóságok bezárattak 30 olyan illegális klinikát, amely a homoszexualitásból való kigyógyulásra ígért terápiát, de becslések szerint még így is 200 ilyen "zugklinika" működik a dél-amerikai országban.

Ecuador alkotmánya 2008 óta elismeri a melegek jogait, ezért tilos "homoszexualitást gyógyító" orvosi szolgáltatást kínálni. Quitói emberi jogi aktivisták szerint a melegeket "kigyógyító" központok ezért drogelvonó-intézeteknek álcázzák magukat.

Az illegális kínzókamrák egy "túlélője", a 28 éves Paolo Ziritt, aki két évet töltött egy ilyen "klinikán", arról számolt be, hogy a legkülönfélébb kínzásoknak, megaláztatásoknak volt kitéve: bántalmazták - szexuálisan is -, ütlegelték, szidalmazták, éheztették, kínozták, és előfordult, hogy őrei rávizeltek vagy jéghideg vízzel öntötték le.

Ziritt három hónapot töltött egyedül egy szaunának csúfolt ablak nélküli helyiségben, ahol csövekhez kötözve tartották. A lányt az őt odaküldő édesanyja szabadította ki, miután Paolának sikerült titokban levelet hazaküldenie.

Paolo Ziritt szerint e földalatti kínzóközpontok azért tudnak működni a tilalom ellenére is, mert maffiaszerűen üzemelnek és "védelmi pénzt" fizetnek a hatóságok korrupt tagjainak.

Az egészségügyi minisztériumban azt közölték az EFE spanyol hírügynökséggel, hogy a homoszexualitást "gyógyító", illegálisan működő klinikák bezárásán fáradoznak, amelyek becsapják az embereket, "mert nincs terápia a homoszexualitásra".

Fernando Gutiérrez ombudsman is hangsúlyozta, hogy a törvények értelmében tilos betegségként kezelni a homoszexualitást.

Melegszervezetek nemrégiben Paola Ziritt "koronatanú" részvételével egyfajta "nürnbergi pert" rendeztek, amelyen elítélték az illegális melegklinikák működéséért felelős hatóságokat.

Hatter.hu

 

Témák