Tizenhat sebesültje van a szarajevói melegellenes pogromnak | Háttér Társaság

Tizenhat sebesültje van a szarajevói melegellenes pogromnak

Az első szarajevói melegfesztivál legalább tucatnyi résztvevőjét verték össze iszlám szélsőségesek szerda este, de megsebesült két rendőr és két újságíró is.

Több tucat vahhabita suhanc kisebb csoportokra oszlott a rendezvénynek helyet adó Képzőművészeti Akadémiát övező mellékutcákban, hogy lesből rátámadjon az érkező meghívottakra, akik közül egyeseket állítólag a taxiból kirángatva vertek össze.

A csuklyás huligánok, akik közül egyesek a vallási fanatizmus jeleként hosszú szakállt viseltek, Halál a buzikra! és Allah akbar! felkiáltásokkal támadtak az I. Queer Festival résztvevőire, akik között ott volt a szarajevói diplomáciai testület több tagja is, mivel a melegfesztivált nyugati nagykövetségek is támogatták.

A melegek elleni támadásra a formális kifogást az szolgáltatta, hogy a fesztivál a muzulmán nagyböjt idejére esett. A melegfesztivál ellen azonban már hetek óta folyt az össztársadalmi gyűlöletkeltés, politikusok, vallási méltóságok és sajtótermékek vallási és nemzetiségi hovatartozástól, pártállástól független uszítottak a melegek ellen.

A szerdai megnyitó napján 13 muzulmán vallási szervezet ítélte el, hogy rendezvényt tartsanak a homoszexuálisok, akik „a legfertőzőbb betegségek forrását” alkotják.

Hatter.hu

Témák