Tömegesen hagyják el a finn egyházat homofób nézetei miatt | Háttér Társaság

Tömegesen hagyják el a finn egyházat homofób nézetei miatt

Bő egy hét alatt 30 ezer finn fordított hátat spontán módon a lutheránus államegyháznak, miután a Kereszténydemokrata Párt elnök súlyosan homofób kijelentéseket tett egy tévéműsorban; még véget sem ért az adás, amikor már megindult a kilépési hullám.

Az egyházból való kilépéseket megkönnyítő internetes oldal, az Eroa Kirkosta a tv-adás másnapján vette észre, hogy csak az adás közben 220-an törölték magukat a lutheránus egyház tagjai sorából, kétszer annyian, mint máskor egy egész nap.

A példátlan kilépési hullám az adást követő napokban még jobban felerősödött, és naponta több ezren fordítottak hátat a kirekesztő egyháznak. Óránként 150-en fordítanak hátat az egyháznak a kereszténydemokrata politikus botrányos, sértő kijelentései miatt.

Az YLE finn köztévé október 12-én este sugárzott egy kétórás tévéműsort, amelyben politikusok, egyházak képviselő és emberi jogi aktivisták fejtették ki véleményüket a melegek jogairól.

A vitában a hatodik legnagyobb finn párt, a Kereszténydemokrata Párt elnöke, Pävi Räsänen élesen bírálta a jelenlegi törvényeket, amelyek lehetővé teszik, hogy azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítsenek és örökbe fogadhassák társuk vér szerinti gyermekét.

Lelki torzulás okozta bűnnek nevezte a homoszexualitást és azt fejtegette, "mindenkinek tudnia kell, hogy keresztény szempontból rosszat tesz, ha homoszexuális kapcsolatban él".

A pártelnök később sem visszakozott; szerinte a hívők eddig talán nem voltak igazán tisztában az egyház álláspontjával e téren, ő azonban "becsületes" volt és kimondta, mit érez valójában.

Matti Repo tamperei püspök kijelentette, hogy sosem jutna eszébe megáldani egy homoszexuális párkapcsolatot, mert az ellentétes a Biblia tanításával.

Petri Karisma, az egyház elhagyását könnyítő honlap szóvivője szerint valójában semmi meglepő nincs ezekben az egyházi, kereszténydemokrata állásfoglalásokban, de a finn publikum első ízben szembesült ilyen nyíltan ezekkel a kirekesztő nézetekkel.

A kilépési hullám láttán az egyház vezetése igyekezett elhatárolódni a műsorban elhangzottaktól, hangoztatva, hogy a lutheránus egyház hivatalos álláspontja nem azonos a Kereszténydemokrata Párt elnökéével. "Az egyház sokkal másabb, szívélyesebb és toleránsabb nézetet vall a szexuális kisebbségek ügyében" - jelentette ki Wille Riekkinen kuopiói püspök.

A finn lutheránus államegyház valójában megosztott a kérdésben. A leghaladóbb szárnyához, amely igyekezne lépést tartani a korral, tartozik 9 püspök közül legalább kettő, Irja Askola helsinki, és Mikko Heikka espoói püspök, akik nyíltan a meleg párkapcsolatok egyházi áldásban részesítése mellett foglaltak állást. Bár a témában még nem foglalt állást, közéjük sorolható még Seppo Häkkinen mikkeli püspök is, aki 2009-ben engedélyezte egy férfi papjának, Olli Aaltónak, hogy nővé operáltatva magát folytassa lelkipásztori munkáját az imatrai parókián.

A finnek 80 százaléka tagja az államegyháznak, amelyet a tagok jövedelmére kirótt 1-2 százalékos adóból tartanak fenn.

Az Iltasanomat című finn lap számítása szerint csak a tévéműsor által elindított kilépési hullám nyomán legkevesebb 7 millió euró bevételtől esik el a lutheránus egyház.

A finn törvények elismerik a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát, de nem engedélyezik a házasságot, és a párkapcsolatban élő homoszexuálisok csak társuk vér szerinti gyermekét fogadhatják örökbe.

Hatter.hu

Témák