Túllőtt a célon a püspöki kar "házasságvédelmi" tanácsadója | Háttér Társaság

Túllőtt a célon a püspöki kar "házasságvédelmi" tanácsadója

Daniel AvilaLemondott tisztségéről az amerikai katolikus püspöki kar "házasságvédelmi", magyarán melegházasság-ellenes tanácsadója, miután nagy megütközést okozott egy cikkével, amelyben azt írta, hogy valószínűleg az ördög okozza a homoszexualitást.

Az Egyesült Államok legrégibb katolikus újságja, a 128 éve megjelenő The Boston Pilot - a bostoni katolikus érsekség lapja - tette fel internetes olddalára október 28-án a tanácsadó "Egyes alapvető kérdések az azonos nemű vonzalommal kapcsolatban" című cikkét, amelyben Avila egyebek közt azt írta: "az azonos nemű vonzalom kialakulásának valószínű módjára vonatkozó tudományos bizonyítékok hiteles alapot nyújtanak ahhoz a spirituális magyarázathoz, hogy az ördögnek van köze a dologhoz".

A melegek Sátántól eredeztetése kiverte a biztosítékot nemcsak a vallásos melegek, de a mérsékelt konzervatívok körében is.

A DignityUSA katolikus melegszervezet a tanácsadó azonnali menesztését követelte, mivel cikkével "óriási károkat okozott a melegek lelkében és pszichéjében". - Az írás megjelenése arról tanúskodik, hogy a katolikus egyház hajlandó a végletekig elmenni melegellenes kampányában - szögezte le a szervezet ügyvivője, Marianne Duddy-Burk. Követelte, hogy mind az amerikai katolikus püspöki kar, mind a bostoni érsekség azonnal szüntessen meg minden együttműködést Avilával.

Az országossá dagadt botrány nyomán a The Boston Pilot november 4-én eltávolította a honlapjáról a cikket formális visszavonás és a szerző, valamint a lap részéről való bocsánatkérés kíséretében. Daniel Avila elismerte, hogy véleménye nem tükrözte az amerikai katolikus püspöki kar álláspontját, az újság pedig azért gyakorolt önkritikát, mert úgymond "nem ismerte fel a teológiai hibát már a publikálás előtt".

A Szentírás és a katolikus egyház tanítása világos: minden embert Isten képmására teremtettek, és mindenkinek sérthetetlenek az emberi méltósághoz való jogai - szögezte le a tanácsdó, "mély sajnálatát" fejezve ki a "fájdalomért és zavarért", amelyet írásával okozott. Írásának visszavonásával egyidejűleg Avila nyújtott lemondását.

Az országos botrányt okozó Daniel Avila június óta volt az USCCB Házasságvédelmi és -fejlesztési Albizottságának főállású házasság- és családügyi tanácsadója; fő feladata az volt, hogy a melegházasság legalizálása ellen lobbizzon Washingtonban.

Az Egyesült Államok katolikus püspöki kara (USCCB) nem foglalt állást a homoszexualitás "okai" tekintetében.

Hatter.hu

Témák