Uganda: állami szintű homofóbia | Háttér Társaság

Uganda: állami szintű homofóbia

„Állami szintű homofóbiával” vádolja a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberi jogi szervezet a fekete-afrikai Ugandát, amelynek elnökét a gyarmati korból fennmaradt homoszexuálisellenes törvények eltörlésére szólította fel.

A New York-i székhelyű szervezet levélben kérte Yoweri Museveni ugandai elnököt, hogy vessen véget a szexuális kisebbségek régóta tartó hatósági zaklatásának – közte az aktivisták otthona elleni razziáknak -, mert „senkinek a szabadságjogai nincsenek biztonságban, ha meg lehet büntetni a homoszexuálisokat pusztán azért, mert szót emelnek a jogaikért”.

A HRW szerint az 1986 óta hatalmon lévő Museveni kormánya önző politikai célból régóta szítja a homofóbiát és tagadja meg az alapvető jogokat az lmbt személyektől. - Az állami szintű homofóbia és a mesterségesen gerjesztett fanatizmus aláássa a HIV/AIDS elleni erőfeszítéseket is – figyelmeztetett az emberi jogi szervezet.

A 31 millió lakosú közép-afrikai országban augusztusban első ízben követelte a melegek létezésének puszta elismerését sajtótájékoztatón egy eddig ismeretlen helyi melegszervezet, a Sexual Minorities Groups in Uganda (SMUG), amelyek a helyi viszonyokat tükröző módon álarcban álltak a nyilvánosság elé.

A melegszervezet jelentkezésére válaszul vallási csoportok az „összes” ugandai homoszexuális letartóztatását és egy, a melegtémával foglalkozó amerikai újságírónő kiutasítását követelték keddi demonstrációjukon.

A Homoszexuálisellenes Felekezetközi Szivárványkoalíció mintegy száz aktivistája egy kampalai rögbipályán tüntetett a melegek ellen. A keresztény, muszlim és baháj tüntetők felszólították Aga Khant, a világ egyik egyik leggazdagabb emberét, a 20 millió iszmáilita muszlim spirituális vezetőjét, hogy zavarja el ugandai lapjától, a Daily Monitortól azt az amerikai újságíró gyakornoknőt, aki az ugandai homoszexuálisok helyzetével foglalkozott cikkeiben az újság megbízásából. A vallási fanatikusok által a „homoszexualitás propagandistájaként” megbélyegzett 22 éves Katherine Roubos tudósította a lapot például az ugandai melegek első sajtóértekezletéről.

A tüntetésen jelen volt Nsaba Buturo erkölcsügyi miniszter is, aki kövelte, hogy az illetékes hatóságok szerezzenek érvényt a homoszexualitást tiltó hatályos jogszabáyoknak. Hasonlóképpen foglalt állást Fred Ruhindi ugandai főállamügyész-helyettes is.

Az illusztris támogatók ellenére biztonsági okokra hivatkozva a homofóboknak nem engedélyezték, hogy végigvonuljanak Kampala utcáin.

A durva támadások miatt az amerikai újságíró-gyakornok magyarázkodni kényszerült. Kijelentette, hogy csak felkérésre dolgozott a témán, cikkeiben pártatlan volt és csak a tényeket közölt. Szerkesztője szerint az ugandai alkotmányban feszülő ellentmondásra akarták felhívni a figyelmet: arra, hogy az alapokmány egyfelől támogatja az egyéni szabadságjogokat, másfelől tiltja például a homoszexualitást.

Az effajta megnyilvánulások ellenére az ugandai kormány visszautasította a HRW vádját. A kormánypárt egy szóvivője azt hangoztatta, hogy noha az ugandai alkotmány tiltja a homoszexualitást, a hatóságok „soha nem üldözték a melegeket”.

Hatter.hu

Témák