Újabb homofób pap okozott botrányt Ausztriában | Háttér Társaság

Újabb homofób pap okozott botrányt Ausztriában

Több mint 6 millió AIDS-halálért tette felelőssé a homoszexuálisokat a stájerországi St. Veit am Vogau plébánosa, Karl Tropper, aki állítólagos tudományos felismerésekre hivatkozva gyógyítható betegségnek és az Ószövetség által halállal büntetni rendelt eltévelyedésnek nevezte a homoszexualitást a plébánia hírleveléhez mellékelt szórólapon. Egy helyi melegszervezet annak kivizsgálását kérte az ügyészségtől, hogy a katolikus pap szavai nem merítik-e ki a közösség elleni uszítás tényállását, egy melegbarát vallásos egyesület a plébános leváltását követeli, a grazi püspökség pedig a gyűlölködő pap rendre utasítását helyezte kilátásba.

A stájerországi botránypap már évek óta uszít a melegek és muzulmánok ellen, 2005-ben például röplapon terjesztette azt a baromságát, hogy a Katrina hurrikán azért döntötte romba New Orleans városát, mert ott minden évben nagy tömeget vonzó melegkarnevált rendeznek. 2006 őszén "Hogyan lett erény a perverzióból" címmel publikált egy cikksorozatot, amely hemzsegett a homoszexualitásról szóló áltudományos valótlanságoktól és féligazságoktól. A plébános vitatja, hogy kijelentéseivel bárkit is megsértene, szerinte "a homoszexuálisok automatikusan megsértődnek, valahányszor olyasmit mondanak róluk, ami nem az ő szájuk íze szerint van, mert rossz a lelkiismeretük", hasonlóan a muzulmánokhoz, amikor keresztényüldözéssel vádolják őket.

A grazi püspökség elutasította a plébános menesztésére vonatkozó követeléseket, de jelezte, hogy a papot ugyanúgy rendre utasítják a homoszexuálisokat sértő kijelentései ügyében, mint ahogy már muzulmánellenes kirohanásai miatt is figyelmeztették arra, hogy "elfogadhatatlan" állásfoglalásaival eltér az egyház irányvonalától.

Hatter.hu

Témák