Vallási okból sem diszkriminálhatnak Nagy-Britanniában | Háttér Társaság

Vallási okból sem diszkriminálhatnak Nagy-Britanniában

Még egyházi segélyszervezetek sem diszkriminálhatják vallási meggyőződésükre hivatkozva a homoszexuálisokat Nagy-Britanniában - mondta ki a végső szót csütörtökön a karitatív szervezeteket felügyelő brit állami hatóság.

Az örökbefogadással is foglalkozó leedsi Catholic Care jótékonysági szervezet minden áron szeretetett volna felmentést kapni az antidiszkriminációs törvény hatálya alól, amely tiltja a melegek hátrányos megkülönböztetését az áruk és szolgáltatások területén.

A katolikus karitászszervezetnek sikerült is elérnie egy neki kedvező bírósági döntést, ám a karitatív szervezetek tevékenységét felügyelő, a kormánytól független állami hatóság most úgy foglalt állást, hogy a "a brit esélyegyenlőségi törvények semmilyen körülmények között sem teszik lehetővé a megkülönböztetést egy személy szexualitása alapján".

A Charity Commission diszkriminatívnak és az európai emberi jogi törvényeket sértőnek nyilvánította a Catholic Care politikáját, és felszólította a segélyszervezetet, hogy vagy szüntesse be örökbefogadási tevékenységét, vagy "alkalmazkodjon a brit esélyegyenlőségi törvényekhez".

A több mint egy évszázada működő Catholic Care egyike annak a tucatnyi katolikus segélyszervezetnek, amelyek a 2007-es antidiszkriminációs törvény alapján kénytelen voltak beszüntetni a melegek kirekesztését; a jótékonysági szervezetek egy része bezárt, mások elszakadtak a katolikus egyháztól, hogy folytathassák örökbeadási segítő tevékenységüket.

Az illetékes főhatóság szerint a homoszexuálisok is ugyanolyan szülők lehetnek, mint bárki más, és vallási meggyőződésből sem szabad diszkriminálni a meleg párokat. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy ebben az esetben a Catholic Care által felhozott érvek nem igazolják a megkülönböztetéshez való vágyát" - mondta Andrew Hind, az állami felügyelet vezetője.

Hatter.hu

Témák